2023 március 21

NGM: csaknem 900 munkáltató kért bérköltség támogatást az „Első munkahely garancia” programból

Az Első munkahely garancia programra 3 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Foglalkoztatási Alap (NFA) központi keretéből, a munkáltatók november 30-ig jelentkezhetnek, míg a foglalkoztatás támogatására 2012. szeptember 1-től december 31-ig van lehetőség – írta az NGM.

A tárca adatai szerint augusztus 24-ig 899 munkáltató kért bérköltség támogatást összesen 1.452 munkavállalót érintően, ebből 30 munkáltató 36 ember után útiköltség támogatást is igényelt.

A támogatási kérelmek elbírálása folyamatosan zajlik és azokat a pályázatokat, amelyek a kiírás feltételeinek megfelelnek, támogatni fogja az NGM, különösen ha az a versenyszférában valósít meg foglalkoztatást.

Az NGM közlése szerint a programban az eredetileg tervezett 3.000-3.500 munkavállaló támogatásával szemben várhatóan több mint 4.000 ember alkalmazására lesz igény.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján olvasható információk szerint a program a pályakezdőknek biztosítja a tapasztalatszerzést az első munkahelyen, és egyben megalapozza a kormány munkahelyvédelmi akciótervének 25 év alattiakat érintő programelemét.

Pályakezdő álláskeresőnek számít, aki 25. életévét –felsőfokú végzettségű személy esetén 30. életévét– nem töltötte be, munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, valamint a tanulmányainak befejezését követően nem szerzett álláskeresési ellátásra jogosultságot. A program keretében különösen a szakképzetlenek és tartósan állást keresők elhelyezkedését támogatják.

A támogatás keretében segítik a pályakezdők elhelyezkedését, emellett bérköltség támogatást nyújtanak a munkáltatóknak.

Teljes munkaidős foglalkoztatás esetén a munkaadók a regisztrált pályakezdő álláskeresők után támogatásként megkapják a bér és a szociális hozzájárulási adó összegét a minimálbér kétszereséig (ez maximum 186.000 forint jelenleg).

Azon álláskeresők esetében, akik a munkavégzést lakó- vagy tartózkodási helyüktől eltérő településén is vállalják, a programban a bérköltség támogatás mellett lehetőség van a munkába járáshoz szükséges utazási költségek megtérítésére is. Ennek ideje megegyezik a bérköltség támogatás idejével, mértéke pedig a menetrend szerint közlekedő busz vagy vonat lakó- vagy tartózkodási hely és a munkahely közötti viszonylatra szóló havi bérletének munkáltatót terhelő 86 százalékos hányada. Emellett megtéríthető az utazási költség munkavállalót terhelő maradék, 14 százalékos része is.