2023 február 05

Nemzetközi ügy lehet a Mol-INA vitából

INA logoNem tágít a horvát kormány

A Vecernji list csütörtöki számában emlékeztet, hogy a horvát álláspont szerint Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója korrupció árán szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt Mol-befektetések a horvát olajfinomítókba és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

A lap megkereste a Molt, de a cég jelezte, hogy szóbeszédet nem kommentál. Az MTI megkereste az INA szóvivőjét is, aki úgyszintén nem kívánta kommentálni az értesülést.

Jövő héten tárgyalnak

A lap emlékeztet arra, hogy a két stratégiai partner, a Mol és az INA találkozója január 16-án lesz. A találkozón mindkét fél keményen fogja védeni az érdekeit, ezért vélhetően eredménytelenül zárul a tárgyalás – írja a Vecernji list.

A januári horvát tárgyalódelegációt Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter vezeti, aki ki fog tartani amellett, hogy az INA-t a horvát törvények szerint irányítsák – teszi hozzá az országos napilap.

Döntőbíráskodás jöhet?

A lap megszólaltatja Jasminko Umicevic olajipari tanácsadót, aki szintén úgy véli, hogy aligha elkerülhető a döntőbíráskodás. A szakember nem hiszi, hogy a Mol elfogadná a horvát fél feltételeit. Umicevic szerint a folyamatban a horvát fél jó helyzetben van, ezért hisz abban, hogy a horvát kormány álláspontja fog győzni.

A Mol ugyanakkor már tavaly novemberben, a Budapesti Értéktőzsde honlapján bejelentette, hogy nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID); mert a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.