2024 április 15

Nemzetközi bírósághoz fordult egy kínai biztosító

A kínai társaság a pénzintézet 2008-as összeomlásakor és államosításakor mintegy 24 milliárd jüanos, hozzávetőleg 830 milliárd forintos befektetésének csaknem egészét kénytelen volt veszteségként leírni – ismerteti a tekintélyes gazdasági lap a vita hátterét. Az újság kiemeli, hogy ez volt az egyik legnagyobb veszteség, amelyet kínai vállalat a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság miatt kénytelen volt elkönyvelni, és amely miatt a kínai befektetők azóta is vonakodnak európai pénzintézeti papírok vásárlásától.

A Financial Times cikke szerint a Ping An 2009 óta áll vitában a belga állammal, amikor az államosított pénzintézetet Brüsszel eladta a francia BNP Paribas csoportnak. A Fortisban 5 százalékos részesedéssel bíró Ping An ellenezte a bank eladását – hangsúlyozza a lap.

„Az a mód, ahogyan a Fortist és vagyonát államosították, az üzletvezetés alapvető elveibe ütközik, és sérti a részvényesek jogi érdekeit” – tudatta a kínai biztosító társaság még a vita kezdetén. A cég a kínai kormányon keresztül is nyomást gyakorolt, hogy fizessenek a veszteség után kártérítést, ismerteti a lap, amely egyúttal úgy értékeli, hogy a Peking és Brüsszel közötti egyeztetések nyilvánvalóan zátonyra futottak, ezért fordult a kínai cég a nemzetközi döntőbírósághoz. A Financial Times írása szerint a belga kormány egyelőre nem kapott hivatalos értesítést a kínai beadványról, ezért nem is reagált az ügyre.

Az újság ismerteti, hogy a Fortis piacvezető bank és biztosító volt a Benelux-államokban, 4 évvel ezelőtti összeomlásakor és államosításakor pedig minden befektető átlagosan 90 százalékos veszteséget volt kénytelenek elkönyvelni.