2023 január 31

Nemsokára eldől merre vezet a Tesla útja

Musk nagy tervei

A Tesla 1,5 milliárd dollár friss tőkét vont be a növekedési tervének megvalósítása érdekében, amelynek egyik fő eleme a Nevadában épülő gigantikus gyár. A gyárépítésnek eddig a 10 százaléka készült el, és a létesítménynek kulcsfontosságú szerepe lesz a termelés felfuttatásában.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Elon Musk, a Tesla vezetője és társalapítója nemrég olyan tervekről beszélt, miszerint a termelés az évi 50-60 ezerről 2018-ra évi 500 ezresre nő fel, hogy kielégítsék a keresletet.

Választóvonalnál a Tesla

A Tesla 3 még csak nemrég lett bejelentve, és már 465,000 db 1000 dolláros előrendelés van. Ahhoz, hogy a jelenlegi termelési kapacitást 500 ezresre növeljék, sok tőkére van szükség, továbbá fejleszteni kell a gépparkot és a termelési infrastruktúrát. Ugyanakkor a vezetésben volt némi zavar nemrégiben: több kulcspozíciót betöltő mérnököt elküldtek a cégtől, de közben Elon Musk felvett egy nagy nevet az Auditól a termelés irányítására.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A cég jelenlegi értékeltsége mellett azt gondolom, hogy meglehetősen nagy az árcsökkenés kockázata. Komoly vezetési kockázat van abban, hogy miként teljesítenek a Teslához érkező új vezetők, akikkel szemben igen nagy a várakozás.

Az előrendelések száma viszont lehengerlő, és igen csak megdobja a Tesla értékét, de azért azt se feledjük, hogy a megrendelések visszavonhatók, és a Teslának a teljes összeget (1000 USD megrendelésenként) vissza kell fizetnie, ha nem teljesíti az előrendelésben foglaltakat. Minden egybevéve egy fontos választóvonalnál állunk a Teslát illetően, és a véleményem szerint a részvények áresésének nagyobb a valószínűsége, mint az emelkedésnek.