2024 április 16

Nem segítettek az óriási pénzkihelyezések

A szervezet évente készíti el 105 állandó és ezúttal 67 meghívott pénzpiaci szereplő körében végzett felmérését, amelynek során a válaszadók a második negyedévi pénzpiaci fejleményeket hasonlítják össze az előző év hasonló időszakában tapasztaltakkal. Az elemzők azért kísérik figyelemmel a jelentést, mert jelzi, hogy a legnagyobb bankok miként látják az euróövezeti pénzpiac likviditási helyzetét, s milyen forgalmi trendeket tapasztalnak.

A felmérésben részt vevő bankok szerint jelentősen romlottak a fedezetlen termékek piacán a körülmények és itt a likviditási helyzet is kedvezőtlenebb volt a második negyedévben, mint 2011 hasonló időszakában. A biztosítékkal fedezett termékek piacának megítélése ugyanakkor javult, jóllehet itt sem nőtt a likviditás. Aggodalomra adhat okot, hogy a bankok annak ellenére látták így az euróövezeti likviditási helyzetet, hogy az EKB az év legelején több mint ezer milliárd (1 billió) eurónyi likviditást pumpált az euróövezeti bankrendszerbe 3 év lejáratú refinanszírozási eszközének keretében.

Szakemberek szerint a piaci bizonytalanság jelentősen hátráltatja a világgazdasági válságból való kilábalást. A politikai bizonytalanság nehezíti a gazdasági döntések meghozatalát, és kockázatkerülésre ösztönzi a befektetőket, míg a pénzpiaci bizonytalanság, ami sokszor a bankok közötti bizalmatlanságban nyilvánul meg, a piaci likviditást csökkenti, és végső soron a bankközi hitelezés leállásához vezethet, amint az a Lehman Brothers csődjét követő piaci pánik során történt.

A fedezetlen piaci szegmensben, az olyan pénzügyi termékeknél, ahol a hitelfelvevő nem ajánl fel biztosítékot a hitelfolyósításért cserébe, a megkérdezett bankok hitelfelvételi aktivitása 38 százalékkal, míg a hitelfolyósításé 31 százalékkal csökkent. A forgalom elsősorban az egyhónapos, vagy annál rövidebb termékekben összpontosult. Az egynapos hitelek a teljes hitelfelvételi forgalom 66 százalékát tették ki a 2011. évi 73 százalékkal szemben, míg a hitelfolyósítás 83 százaléka volt egynapos tranzakció, ami 4 százalékponttal több mint egy évvel korábban.

A megkérdezett bankok továbbra is a biztosítékkal fedezett termékek piaci szegmensében bonyolították a legnagyobb forgalmat, jóllehet 15 százalékkal csökkent az összforgalom. A fedezett ügyletek 55 százalékát egy központi elszámolási rendszeren keresztül folytatták, ami több az előző évi 51 százaléknál. A származtatott termékek forgalma 9 százalékkal csökkent, a legnagyobb visszaesés a kamatláb csereügyletek piacán volt, a határidős deviza-csereügyletek forgalma ugyanakkor 12 százalékkal nőtt.