2024 június 21

Nem okozott meglepetést a Bank of England

A brit jegybank nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (150 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem. Mindkét döntés megfelelt az előzetes elemzői és piaci várakozásoknak.

A Bank of England – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja – 2009 márciusa óta tartja 0,5 százalékon alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: az 1694-es alapítása és a 0,5 százalékos alapkamat öt és fél évvel ezelőtti elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá a bank irányadó kamata.

Növekedés alacsony inflációval

A monetáris politikájára azonban ellentétes irányú erők hatnak: a brit gazdaság messze jobban teljesít az európai uniós – és főleg az euróövezeti – átlagnál, ezt a robusztus teljesítményt ugyanakkor igen alacsony infláció kíséri.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minapi, felülvizsgált adatai szerint az idei második negyedévben a brit gazdaság 0,9 százalékkal bővült negyedéves összevetésben; ez 0,1 százalékponttal javított adat az előző, augusztus közepén ismertetett becslésnél. Az éves összehasonlításban számolt brit GDP-növekedés üteme 3,2 százalék volt az idei második három hónapban.

Kiheverték a válságot

Az ONS kimutatta azt is, hogy a brit gazdaság az előzetesen becsültnél jóval hamarabb, már tavaly ledolgozta a pénzügyi válság idején elszenvedett veszteségeit, és a recesszió sem volt olyan mély, mint amilyenre a korábbi adatok utaltak. A jelentősen felülvizsgált adatsor szerint a brit GDP-érték a 2008-2009-es recesszió idején összesen 6,0 százalékkal csökkent. Az ONS eddig érvényben volt becslése 7,2 százalékos kumulatív visszaesést valószínűsített.

A brit GDP-érték az idei második negyedévben már 2,7 százalékkal magasabb volt a visszaesés kezdete előtt, a 2008 első negyedévében mért legutóbbi csúcsánál. A brit gazdaság ezzel messze lekörözte az euróövezeti periféria gazdaságait, egybehangzó londoni elemzői várakozások szerint ugyanis az európeriféria által elszenvedett súlyos recesszió sebei a következő években sem gyógyulnak be teljesen.

A Standard & Poor’s hitelminősítő minapi előrejelzése szerint például a görög hazai össztermék reálértéken még 2017-ben is 20 százalékkal alacsonyabb lesz a 2007-ben mért szintnél. Az egyik legtekintélyesebb citybeli elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai ugyanerről összeállított legutóbbi tanulmányukban közölték: várakozásuk szerint Görögország, Spanyolország és Olaszország 2019-ig sem éri el a recesszió előtti teljesítményét.

Az idén nem lesz még kamatemelés

Mindeközben az éves összevetésű brit infláció augusztusban mindössze 1,5 százalék volt, és a piaci várakozások szerint – főleg a csökkenő energiaárak és a stabil lakossági közműdíjak miatt – az év végére 1 százalék körüli ütemre lassulhat. A Bank of England számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai a Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülése utáni elemzésükben azt jósolták, hogy a céltól tartósan elmaradó brit infláció kilátása és az euróövezettel kapcsolatos aggályok miatt a brit jegybank monetáris tanácsa 2015 elejéig nem kezd kamatemelésbe, és 2016 végéig is csak 1,5 százalékig emeli alapkamatát. A Bank of England monetáris enyhítési ciklusa, amelynek végén a jelenlegi 0,5 százalékra csökkent az alapkamat, 5 százalékos kamatszintről indult.