2024 május 22

Nem mindegyik légitársaság tudott a felhők fölé emelkedni

Betettek a sztrájkok az Air France-KLM-nek

A légitársaságok által publikált statisztikai adatok szerint az IAG 7,1 százalékkal 9,4 millióra növelte utasainak számát, és sikerült a járatok töltöttségét 0,1 százalékponttal 84 százalékra javítani. A csoporton belül értékesített utaskilométerben számolva a British Airways 3,8, az Iberia 5,3, az Aer Lingus pedig 6,3 százalékkal javította teljesítményét.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Az Air France-KLM utasszáma csökkent a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal, részben a franciaországi sztrájkok miatt. A francia-holland csoport hálózatos légicégeivel júliusban 7,5 millióan repültek, a járatok kihasználtsága fél százalékponttal 88,5 százalékra csökkent, de továbbra is a legmagasabb érték a nagy hálózatosok között.

Az Air France és a regionális HOP! 4,4 százalékkal kevesebb, a holland KLM viszont 6,1 százalékkal több utast vitt az év hetedik hónapjában.

A Lufthansa sem muszikált olyan jól

A német Lufthansa kis mértékű, 0,1 százalékos csökkenést jelentett, utasszáma júliusban 9,2 millió volt, gépei kihasználtsága 86,1 százalék volt, 1,1 százalékponttal kevesebb, mint 2015 júliusában.

A csoporton belül a Lufthansánál 2,4 százalékos csökkenést mértek az utasforgalomban, míg a Swiss 4,4 százalékkal, az Austrian pedig 5,9 százalékkal vitt több utast a fedélzeten, mint tavaly júliusban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Újabb rekord

Az Anna.aero szakportál adatai szerint a az utasszám 6,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban és abszolút rekordot jelent a Budapest Airport életében.

Az év eddigi részében a Budapest Airport az adatok szerint 6 millió 377 ezer utast kezelt, míg egy évvel korábban 5 millió 572 ezren fordultak meg a repülőtéren, ez 10,8 százalékos bővülést jelent.

Tavaly egész évben a Budapest Airport 10,2 millió utast szolgált ki. Az Airportal.hu szaklap szerint a szakértők 11 millió fölé várják az éves utasforgalmat.