2024 június 24

Nem lehet mindig kamatot vágni

Szemünk sem rebbent, hogy az MNB tegnap változatlanul hagyta az irányadó rátát. Ennél érdekesebb, hogy a közleményben azt írják, a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós, a teljes előrejelzési időhorizonton való fenntartása, összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

Meglepetésre készülnek

A közleménynek az a fordulata, hogy a rekord alacsony kamatkörnyezet egészen az előrejelzési horizont végéig, azaz 2017 második feléig fennmaradhat, már a lefelé mutató inflációs kockázatokra reagál – vélekedett Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Hozzátéve: ha a jelenlegi euró-zónás importált trendek nem javulnak és nem lesz jelentős emelkedés az olajárban, akkor a decemberi infláció jelentős meglepetést okozhat.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Szeptemberben is bezuhant az infláció

Emlékezhetünk, hogy már a szeptemberi infláció is meglepte a piacot és az elemzőket. Az augusztusi plusz nullás infláció után ugyanis mínusz nullát vártak az első őszi hónapra. Ehhez képest a fogyasztói árindex a múlt hónapban mélybe zuhant, s mínusz 0,4 százalék lett év/év alapon. Amit aligha magyarázhatunk a süllyedő olajár nyomán olcsóbbodó benzinnel. Annál is kevésbé, mert a kiskereskedelmi statisztikák egyértelműen arra utalnak, hogy élénkült a belföldi fogyasztás.

Becsapós a munkaerő piaci statisztika

Hasonló inflációs mélypontok az előttünk álló időszakban is jöhetnek. Annál is inkább, mert elemzők szerint a szeptemberi meglepetés hátterében az állhatott, hogy a piaci szolgáltatások körében a forgalom növekedése nem okozott bérnyomást.

Ennek pedig az lehet az oka, hogy a valós munkanélküliség jóval meghaladja a hivatalos közlésekből kiolvasható mértéket, illetve a közmunka program a legalacsonyabb fizetési sávban tölti fel a munkaerőpiacot. Így a cégek könnyen találnak olcsó munkaerőt.

Mi lesz, ha a Fed emeli a tétet?

Érthető tehát a jegybank gazdaságösztönző törekvése. Amire a jelenlegi fejlett piaci zéró kamatkörnyezet lehetőséget is kínál. Csak a kockázati felárra kell ügyelni. Mert csúnya véget érhet ez a monetáris politika, ha a Fed kamatot emel. Miért venne valaki magyar papírt, ha közel azonos hozammal amerikai kötvényt is kaphat.