Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

A németek tovább szigorítanának a menekültekkel szemben

Nem lesz kitoloncolási moratórium?

A kormány egyebek között szűkíteni akarja a kitoloncolás elleni jogorvoslat lehetőségét, és megvizsgálja, hogy miként lehet csökkenteni az eredetileg elutasított, de valamilyen – például egészségi – ok miatt mégis befogadott menedékkérők számát.

A kitoloncolások hatékonyabb végrehajtásához tárgyalásokat kezdenek a származási országokkal, és az elutasított menedékkérők hazaszállításához polgári repülőgépek mellett a német hadsereg (Bundeswehr) Transall típusú szállító repülőgépeit is igénybe vehetik a berlini vezetés tervei szerint, amelyekről egy telefonkonferencián tájékoztatták a kitoloncolások végrehajtásáért felelős tartományi kormányokat.

A tartományok novembertől áprilisig az időjárásra tekintettel kitoloncolási moratóriumot vezethetnek be, „erről azonban már szó sincs” – idézte a Bild a szövetségi belügyminisztérium egy magas beosztású tisztségviselőjét.

Elkezdik a kitoloncolásokat

Erre utal Bodo Ramelow türingiai miniszterelnök egy szerdai interjúja is, amelyben a Baloldal politikusa elmondta, hogy a menedékkérők nagy száma miatt az idén télen nem lesz kitoloncolási moratórium. Ramelow a Thüringer Allgemeine című lapban megjelent interjúban hozzátette, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) a következő hetekben várhatóan ezres nagyságrendben hoz elutasító határozatot Türingiában elhelyezett menedékkérők ügyeiben, és ezeket a határozatok végre is hajtják majd.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Türingia az egyetlen tartomány, amelyben a szociáldemokrata párttól (SPD) balra álló Baloldal adja a miniszterelnököt. Eddig télen humanitárius okokból kitoloncolási moratórium volt érvényben a tartományban.

Szigorítottak a menekültekkel szemben

A november 1-jén életbe lépő menekültügyi reformcsomag egy sor szigorítást tartalmaz a kitoloncolásokkal kapcsolatban: 6-ról 3 hónapra korlátozzák az ország elhagyására kötelező hatósági határozat felfüggesztésének maximális idejét, és aki nem távozik önként, attól a szállást és az élelmet leszámítva minden juttatást megvonnak, és eltűnését megakadályozandó nem közlik előre, hogy mikor toloncolják ki.

A Bild szerdai beszámolója szerint továbbra is napirenden van a tranzitzónák ügye. A határnál kialakítandó övezetekben néhány nap alatt döntetnének arról, hogy a belépésre jelentkező emberek benyújthatnak-e menedékjog iránti kérelmet az országban. Ezzel a megoldással ki lehetne szűrni mindazokat, akik nyilvánvalóan nem szorulnak a német állam védelmére. A konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó SPD eddig elutasította az elképzelést.

A Bild arról írt, hogy szeptember 30-ai állás szerint 193 500 embert köteleztek Németország elhagyására, ami jelentős növekedés a 2014 végén feljegyzett 154 191-hez képest. Augusztus végéig mindössze 11 522 elutasított menedékkérőt toloncoltak vissza hazájába, további 21 ezren pedig önként teljesítették az ország elhagyására kötelező BAMF-határozatot.

Lassan haladnak a horvátoknál

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 208 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére – a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetébe – hétfő éjféltől kedd 21 óráig csaknem 7000 migráns érkezett.

A horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódtak. A horvát hatóságok a bapskai határátkelőről csak nagyon lassan, 50-100 fős csoportokban engedik be a migránsokat az országba, és az opatovaci befogadóállomásra viszik őket. Az Index.hr szerint csaknem 3500 ember várta meg ott a szerda reggelt, közülük kora délelőtt, hogy elkerüljék az atrocitásokat, 1500-2000-et a hatóságok már be is engedtek Horvátországba, majd újra lezárták a határátkelőt.

Már nem irányítják felénk őket

A szlovén rendőrség adatai szerint kedd nulla órától szerda reggelig 11 ezer migráns lépte át a szlovén-horvát határt, egy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba, Ausztria felé pedig ugyanezen idő alatt 4500 menedékkérő távozott.

A horvát közszolgálati televízió jelentése szerint az éjszaka érkező migránsok közül többen a hideg ellenére, a néhány fokos Szutla folyón átkelve érkeztek szlovén területre. Helyszíni beszámolók szerint a sötétben nem találták meg a folyón átívelő hidat, ezért úgy döntöttek, átgázolnak rajta. Sok volt közöttük a gyerek és a nő, a víz sokaknak a nyakáig ért. A híd mindössze 100 méterrel volt arrébb attól a helytől, ahol átkeltek a folyón.

A magyar-horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát-magyar határra. Azóta Szlovéniában 21 ezer 455 illegális bevándorlót regisztráltak.

Újabb embereket vittel el Olaszországból

Eritreai és szíriai menekülteket szállítottak szerdán Olaszországból Finnországba és Svédországba. Korábban már másik tizenkilenc bevándorlót helyeztek át Olaszországból az európai uniós tagállamok közötti elosztási rendszer keretében.

A Ciampino római repülőtérről 68 menekült indult el, közöttük több család is volt. A csoportot Angelino Alfano olasz belügyminiszter búcsúztatta.

Az olasz repülőgép először Finnországban áll meg, ahol 49 eritreai száll le. A második állomás Svédország lesz, ahová 19 szíriai tart. Az utóbbi hónapokban a dél-olaszországi partokra érkezett bevándorlókról van szó, akik menekültstátuszt kértek az Európai Unióban. Befogadásukat még nyáron Svédország és Finnország ajánlotta fel.

Már október elején megkezdődött az elosztásuk

Október 9-én tizenkilenc eritreait helyeztek át Svédországba. A bevándorlók utaztatását az EU fizeti. A kvótarendszer értelmében Olaszországból mintegy negyvenezer bevándorlót helyeznek át a következő két év alatt más európai tagállamokba. Kizárólag eritreaiakról és szíriaiakról van szó.

Carlotta Sami, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) dél-európai szóvivője elmondta, hogy a szíriaiak a háborútól sújtott Aleppóból menekültek el. Olaszországba érkezésük után regisztrálták őket.

Angelino Alfano Olaszország és Európa győzelmének nevezte a bevándorlók befogadása terhének európai megosztását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy további feladatot jelent a menekültkérelemre nem jogosult bevándorlók hazatoloncolása.