Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Nem lehet kereskedni a Kulcs-Soft papírjaival

Elfelejtett valamit

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében észlelte, hogy a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. (Kulcs-Soft Nyrt.) saját weboldalán, illetve a Budapesti Értéktőzsde honlapján vezetői feladatokat ellátó személy által kötött ügyletre vonatkozó információkat hozott nyilvánosságra.

A társaság ugyanakkor a jegybank által működtetett hivatalos közzétételi helyen – bár ez szintén jogszabályi kötelezettsége lett volna – elmulasztotta közzétenni a vonatkozó rendkívüli tájékoztatást.

Nem lehet kereskedni a papírral

A Kulcs-Soft Nyrt. mulasztása miatt az MNB haladéktalanul tájékoztatást kért a kibocsátótól. A társaság nyilatkozata és az MNB rendelkezésére álló egyéb bizonyítékok alapján a jegybank megállapította, hogy a Kulcs-Soft Nyrt. – a társaság érdekkörében felmerült okból – átmenetileg képtelen az MNB által működtetett hivatalos közzétételi hely használatára.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A fentiekre tekintettel a jegybank a jogsértő állapot megszüntetéséig határozatával felfüggesztette a Kulcs-Soft Nyrt. részvényeinek forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén. A jogsértő állapot megszüntetését követően az MNB haladéktalanul intézkedik az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról – áll a jegybank közleményében.

Nincs lehetőség mulasztásra

A jegybank folyamatosan vizsgálja a tőzsdei kibocsátók által nyilvánosságra hozott információkat, és szükség esetén adatokat kér be annak ellenőrzésére, hogy a kibocsátó működése során minden esetben megfelelően tájékoztatta-e a nyilvánosságot. Amennyiben az MNB ellenőrzése során a tájékoztatási előírások megsértését tapasztalja, úgy – eddigi gyakorlatának megfelelően – következetesen fellép a jogsértés mielőbbi megszüntetése érdekében.

Az MNB a jelen ügy kapcsán ismételten kiemeli: a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóinak – a tőkepiacról szóló törvény alapján – kifejezetten magas szinten kell gondoskodniuk tájékoztatási kötelezettségeik teljesítéséről. A jogszabályi előírásoknak történő megfelelés előfeltétele, hogy valamennyi kibocsátó – tájékoztatási kötelezettségei haladéktalan teljesítése érdekében – mindenkor biztosítsa hozzáférését a jegybank által működtetett hivatalos közzétételi helyhez.