Rendkívüli Hírek:

2023 október 04

Nem kedvezőek az előjelek

Az európai piacokat továbbra is az amerikai események befolyásolják. Az Egyesült Államokban nem zárult le a politikai vita se az új költségvetésről, se az állami adósságplafon megemeléséről. Washingtonban még mindig nincs semmi jele, hogy közel lenne a problémák megoldása, ezért a piacokon negatív hangulat lehet.

Ugyanakkor a Dow Jones hírügynökség által megkeresett elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy már csak négy nap maradt az amerikai adósságplafon eléréséig, ezért egyre nagyobb a nyomás a demokratákon és a republikánusokon, hogy megegyezzenek. Ha ez megtörténik, akkor egy hirtelen ugrásra lehet számítani a részvénypiacokon.

Az euró árfolyama keveset változott a dolláréhoz képest – 1 euró 1,3566 dollárt ért -, s az államkötvények piacán se volt nagy mozgás. Spanyolország ezen a héten visszatér a nemzetközi kötvénypiacra és újra államkötvényeket bocsát ki, amit többen is pozitív fejleményként értékeltek.

Pénteken a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 56,70 pontos, 0,88 százalékos pluszban zárt. A frankfurti DAX-30 39,03 ponttal, 0,45 százalékkal nőtt. A párizsi CAC-40 3,19 ponttal, 0,08 százalékkal erősödött.