Rendkívüli Hírek:

2023 október 04

Nem fizet osztalékot az MTelekom

A cég osztalékpolitikája alapján, amely szerint az eladósodottsági rátát (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített arányát) a 30%-40% közötti céltartományban kívánja tartani, valamint tekintettel a Csoport pénzügyi helyzetére, a jelenlegi működési és üzleti környezetre és feltételekre, a Magyar Telekom úgy gondolja, hogy nem lesz olyan helyzetben, hogy osztalékot fizessen a 2014. évi eredmény után.

Ugyanakkor hozzáteszik, hogy ez az igazgatóság által a későbbiekben a közgyűlés részére előterjesztendő hivatalos osztalékjavaslat függvényében még változhat. A hivatalos osztalékjavaslatot az igazgatóság megfelelő időben fogja előterjeszteni, amikor az összes szükséges információ rendelkezésre áll és valamennyi előfeltétel teljesül – olvasható a közleményben.

Tavaly sem volt osztalék

A Magyar Telekom Nyrt. már a tavalyi eredménye után sem fizetett osztalékot, az áprilisi éves rendes közgyűlésén úgy döntött, hogy az igazgatóság javaslatára a 2013-as üzleti év nyereségét az eredménytartalékba helyezi. A Magyar Telekom Nyrt. a magyar számviteli törvény szerint 32,133 milliárd forint adózott eredményt ért el 2013-ban, és a teljes nyereséget eredménytartalékba helyezte.

A telekommunikációs vállalat az idén az év első hat hónapjában 303,7 milliárd forint árbevételt ért el, ami 3,1 százalékkal kisebb a tavalyinál. A társaság részvényeseire jutó (nettó) eredmény ugyanakkor 18 százalékkal, 16,41 milliárd forintra nőtt, és az EBITDA (kamat-, adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény) is javult kissé, 1,5 százalékkal, 90,14 milliárd forintra emelkedett a tavalyi első fél évhez képest.

A Magyar Telekom részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír a hétfői kereskedést 1,10 százalékos csökkenéssel, 361 forinton zárta. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 385, a legalacsonyabb 272 forint volt.