2024 május 23

„Nem ez az utolsó szó”

Valószínűtlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki kommentárja az IMF/EU-tárgyalások végét jelentené – vélekedtek a kormányfő által az IMF-feltételekről közöltekkel kapcsolatban londoni felzárkózó piaci elemzők.

„Ezen az áron, így nem” kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól – jelentette be a Fidesz-KDNP-frakció döntését csütörtökön a miniszterelnök Facebook-oldalán.

Orbán Viktor ezzel a Magyar Nemzet csütörtöki számában is megjelent IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét, így a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzeket sorolta fel a közösségi oldalon közzétett videoüzenetben.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég felzárkózó piaci főközgazdásza csütörtök esti kommentárjában közölte: véleménye szerint a piacnak ezeket a feltételeket nem kellene meglepetésként fogadnia, hiszen eddig is nyilvánvaló volt, hogy ezek lesznek az elsődleges vitás kérdések a hitelcsomagról folyó tárgyalások során.

Közölte ugyanakkor azt is, hogy várakozása szerint a piaci nyomás előbb-utóbb rákényszeríti a kormányt a megállapodáshoz szükséges engedményekre. A Capital Economics vezető londoni elemzője hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetek forinterősödése jelentős részben az IMF-megállapodással kapcsolatos piaci várakozás eredménye volt.

Shearing előrejelzése szerint azonban a következő napokban a forint akár a 295 forint/eurós szintig is gyengülhet.

Csütörtökön gyengülésnek indult Londonban a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) árazása, amely a nap folyamán még 400 bázispont alatti idei mélypontján járt.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA piacfigyelő piaci információs platformja szerint az ötéves magyar szuverén kötvénykötelezettségek törlesztésbiztosítási tranzakciói 413 bázispont környékén mozogtak a késői londoni jegyzésben a 401,1 bázispontos előző esti záró után.