2024 június 17

Nem csak a magas áraktól kell tartani az ingatlanpiacon

Szükség van az önszabályozásra

Sándor Viktória, az etikai bizottság elnöke a napilapnak azt mondta, bár van etikai kódex, de ezt csak az irodák 60-70 százaléka írta alá, ezen (ilyen például az irodánként legalább egy szakirányú OKJ-s végzettséggel rendelkező munkatárs) és a jogszabályokon kívül semmilyen norma nem köti az ingatlanközvetítőket ahhoz, hogy etikusan járjanak el.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Az elnök szerint ellenőrizni kell a kiválasztott közvetítőt a jegyzőknél, a szakmai névjegyzékben, végig kell olvasni a szerződéseket, referenciákat kell kérni és utána kell nézni a cégeknek a nyilvános adatbázisokban.

Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke a Népszabadságnak azt mondta, ha a szakma nem vezet be szigorú önszabályozási és ellenőrzési módszereket, akkor drasztikusan emelkedhet a fogyasztóvédelmi ügyek száma.

Felejtsük el az albérletet ilyen árak mellett?

A közelmúltban hozták nyilvánosságra a felsőoktatási intézmények a felvételi ponthatárokat és hamarosan indul az őszi szemeszter. A hallgatók lakhatása mindig sarkalatos pont, lévén a bérleti díjak az ingatlanpiac fellendülésének köszönhetően akár a 100 000 forintot is elérhetik. Éppen ezért az átmeneti megoldás helyett érdemes lehet befektetésben gondolkodni, vélik a Sberbanknál.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A legtöbb népszerű főiskola és egyetem a fővárosba vonzza a diákokat. A kollégiumi férőhelyek korlátozott száma miatt sok tanuló kényszerül rá, hogy lakást béreljen. Ez pénzügyi szempontból hosszú távon nem előnyös megoldás, hiszen a bérleti díjak az egekbe szöktek, főként Budapesten. Ésszerű megoldás most ingatlant vásárolni, akár hitelre is.

A lakáshitelek újra pörögnek, népszerűségük megközelíti a válság előtti értékeket. Tavaly több, mint 75 ezer lakáshitelt engedélyeztek, összesen 361 milliárd forint értékben, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lakossági lakáshitelezést elemző kiadványából. Ez 2014-hez viszonyítva 2%-os növekedés a hitelek számát tekintve, értékben pedig 42%-os plusz.

Most érdemes lehet hitelt felvenni, hiszen rendkívül kedvezőek a körülmények, alacsonyak a kamatok és a törlesztőrészletek, a bankok pedig egyedi kedvezményeket nyújtanak. Egyre többen költöznek saját lakásba a drága albérletből.