Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Nehezebb lakáshitelhez jutni

A bankrendszer stabilitásának megőrzésére Dudu Zaken, a bankokat felügyelő biztos szeptember elsejétől megtiltotta az olyan kölcsönök nyújtását, amelyek havi törlesztőrészlete meghaladja a kérelmező nettó jövedelmének a felét. Eddig a lakáskölcsönök hét százalékának volt ilyen magas a havi részlete. Ezen kívül ezentúl tilos lesz harminc évnél hosszabb futamidejű kölcsönt nyújtani – eddig a hitelek egy százalékát kérték az adósok ilyen hosszú időre – és legalább a teljes összeg harmadát állandó kamattal kell meghatározni, vagyis nem lehet kétharmadnál magasabb a változó, általában a jegybanki alapkamathoz kötött rész.

A nagyobb kockázat miatt ezentúl magasabb lesz a jövedelem 40-50 százalékát felemésztő törlesztőrészletű hitelek kamata is, ez a változás az összes lakásvásárlásra felvett kölcsön tíz százalékát érinti. A zsidó államban az utóbbi hónapokban tovább nőttek a lakásárak és ezzel együtt a vásárlásukhoz felvett jelzáloghitelek állománya, ami egyre nagyobb terhet ró a visszafizető családokra. Mindez a kölcsönök bedőlésével, egy ingatlanpiaci buborék kialakulásával, majd kipukkanásával fenyegeti az izraeli pénzügyi rendszert.

Az új szabályozás szeptember elsején lép életbe, de az addig megnyitott és november elejéig felvett hiteleket még a régi módon folyósíthatják, és ezért a bankok rohamra számítanak a következő napokban. Az új feltételek mellett a fiatal párok nehezebben juthatnak majd lakáskölcsönhöz Izraelben, pedig a 2011-es nyári tömegmozgalmak egyik legfőbb követelése éppen az első lakáshoz jutás támogatása volt.