2024 május 29

Negatív irányban korrigált a forint a délelőtti erősödés után

A forint a régiós devizákkal párhuzamosan gyengült szerdán a bankközi piacon, korrigált délután a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben azt követően, hogy délelőtt az euróövezeti válságkezelés szempontjából kedvező német alkotmánybírósági döntés hatására markánsan erősödött.

Az eurót 283,22 forinton jegyezték szerda este nem sokkal fél hat után a kora reggeli 282,56 forint és a napi mélypontot jelentő 281,40 forint után. A svájci frankot 234,23 forinton jegyezték a reggeli 234 forint és a délelőtti 232,52 forint után. A dollárt 219,53 forinton jegyezték kora este a reggeli 219,39 forint és a délelőtti 217,98 forint után. Száz japán jent 282,08 forinton jegyeztek fél hat után a reggeli 281,48 forintot és a délelőtti, mélypontot jelentő 280,04 forintot követően.

A német alkotmánybíróság szerdán jelentette be, hogy – feltételekkel ugyan, de – Németország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM). A karlsruhei bíróság egyben elutasította a fiskális paktum ratifikációjának ideiglenes megtiltását indítványozó kérelmeket, valamint azt a kérelmet is, hogy tiltsa meg Németország csatlakozását az ESM-hez addig, ameddig az Európai Központi Bank vissza nem vonja új kötvényvásárlási programját.

„A szerdai kereskedésben a német hírek domináltak, arra rendült meg az euró dollárárfolyama is, s ez mozgatta a magyar fizetőeszközt is” – mondta egy devizapiaci kereskedő az MTI-nek. Hozzátette: sem az Európai Bizottság bankunióra tett javaslata részleteinek bejelentésére, sem a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatdöntő ülésről készült jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatalára nem reagált a forint árfolyama.