2024 május 26

NAV: a mobilappban bárki ellenőrizheti adószámláját

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál – közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.

A NAV az adószámlán tartja nyilván ügyfelei adó-, vám- és egyéb fizetési kötelezettségeit. Valamint az ezekkel összefüggő befizetéseket, kiutalásokat és átvezetéseket. Ha valakinek van adóazonosító jele vagy adószáma, adott már be bevallást a NAV-hoz, fizetett már adót, esetleg illetéket, akkor biztos lehet benne, hogy van adószámlája a NAV-nál – olvasható a hivatal közleményében. Kiemelték, hogy a NAV-Mobil „Adószámla-lekérdezés” menüpontjában bármikor, pillanatok alatt ellenőrizhető ez az egyenleg. Illetve az is letölthető, hogy mely adónemeken fennálló tartozásokból, illetve túlfizetésekből ered. Így nyomon követhető például a bevallások benyújtása után, hogy az adatokat a NAV rendben lekönyvelte-e. Illetve az is, hogy az egyes befizetések után azok megjelentek-e az adószámlán.

Hasznos lehet továbbá ellenőrizni az egyenleget például adóigazolás igénylése előtt is. Hiszen a rendezetlen tételek így még az eljárás előtt befizethetők. Az adószámla ellenőrzéséhez KAÜ-azonosításra van szükség, de az applikációban beállítható jelkód, illetve biometrikus azonosítás is, amellyel még gyorsabban hozzáférhető a felület. Hozzátették, hogy a NAV-Mobil számos más funkciót is tartalmaz, egyebek mellett lekérdezhetők benne a foglalkoztatási adatok, egyszerűen befizethető a gépjárműadó és ellenőrizhetők az üzleti partnerek adatai. Az adószámla lekérdezésének lépései elérhetőek a nav.gov.hu oldalon a Hírfolyamban – közölte a távrati iroda.

Címlapkép forrása: Shutterstock