2024 április 13

Napirenden a munkahelyvédelem

A képviselők emellett tovább folytathatják a vitát arról az alkotmánymódosításról, amely előzetes regisztrációhoz engedné kötni a választójogot.Az e heti háromnapos ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyeket a szokásos interpellációs blokk követ. A határozathozatalok listáján, az előző héthez hasonlóan most is főként gazdasági témájú indítványok szerepelnek. Döntés várható például a kormány munkahelyvédelmi akciótervében foglaltak megvalósítását célzó törvénymódosító javaslatokról. A kormány célja, hogy a foglalkoztatás növelése érdekében célzott kedvezményekkel csökkentse a munkáltatók terheit a szociális hozzájárulási adóban és a szakképzési hozzájárulásban. A kabinet emellett a kis- és középes vállalkozásokat kívánja segíteni a pénzforgalmi szemléletű áfafizetés lehetőségének megteremtésével, továbbá az alanyi adómentesség kiterjesztésével.

A képviselők emellett szavazhatnak a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényjavaslatról, illetve Rogán Antal fideszes frakcióvezető azon előterjesztéséről, amely rendeletalkotási jogot biztosít a fővárosi kerületeknek a helyi környezetvédelmi feladatok meghatározására.

Az esti órákban elsőként Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsítását célzó javaslatáról kezdődik általános vita, majd Lázár János alkotmánymódosító indítványának részletes vitája következhet. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár előterjesztése az alaptörvénybe foglalná, hogy sarkalatos törvény kérelemre történő névjegyzékbevételhez kötheti a választójog gyakorlását. Ezt követően további részletes viták kerülhetnek sorra, a képviselők így ismét elmondhatják véleményüket például az Állami Számvevőszék tavalyi munkájáról szóló beszámolóról.