2024 május 22

Nagyon mennek a lakástakarékok

Az OTP Lakástakarék ügyfelei tavaly 107 ezer új szerződést kötöttek, 510 milliárd forint értékben. A szerződésmódosításokból további 27 milliárd forint származott – az ügyfelek jellemzően a futamidőt hosszabbították meg vagy növelték a havi befizetés összegét -, így az éves teljesítmény 537 milliárd forint lett, ami 23 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Az ügyfeleknek tavaly közel 100 milliárd forintot fizettek ki megtakarítás és hitel formájában, amiben nagy szerepe volt az áthidaló kölcsön konstrukciónak – tájékoztatott a lakás-takarékpénztár.

A növekedés

A Fundamenta-Lakáskassza 2015-höz képest ötödével több lakás-takarékpénztári szerződést kötött tavaly, és az előző évi 89 milliárd forinttal szemben 101 milliárd forint új lakáshitelt helyezett ki. A társaság 2016 végén 730 ezer ügyfélszerződést kezelt, a szerződéses összeg közel 2500 milliárd forintot tett ki. Az ügyfélbefizetések az előző évi 123 milliárdról 2016-ban 137 milliárd forintra, az ügyfélkifizetések pedig 175 milliárdról 194 milliárd forintra emelkedtek. A hitelállomány egy év alatt 24 százalékkal, 228 milliárdról 283 milliárd forintra nőtt.

Az Erste Lakástakarék 2016-ban 135 milliárd forint értékben kötött új szerződéseket, ami 68 százalékos növekedésnek felel meg az előző évihez képest – közölték.

Az Aegon LTP 2014-ben indította be értékesítési tevékenységét, negyedik szereplőként a szektorban. Jelenleg csak betétgyűjtési szakaszban levő szerződéseket értékesítenek, kifizetéssel és hitelezéssel először 2018-ban foglalkoznak majd – közölték. Az Aegon 2016-ban közel 16 ezer szerződést kötött, 56 milliárd forint szerződéses összeggel. A lakástakaréknak jelenleg 40 ezer ügyfele van, 132 milliárd forint szerződéses összeggel.

Felújításra költik a pénzt

A leggyakoribb felhasználási cél a kifizetéseknél az Erste Lakástakaréknál továbbra is a lakásfelújítás és -korszerűsítés volt, emellett a lakásvásárlás, hitelkiváltás is egyre jelentősebb arányt képvisel – közölték. Az OTP Lakástakaréknál majdnem minden második forintot felújításra és korszerűsítésre fordítottak az ügyfelek, és népszerű lakáscél volt az ingatlanvásárlás, illetve a korábban felvett hitelek kiváltása is. A Fundamenta-hiteleket tavaly 69 százalékban lakásvásárlásra használták fel, az építési célú hitelek aránya 6 százalék, míg a felújításiaké 16 százalék, a hitelkiváltásoké 9 százalék volt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A lakás-takarékpénztárak tapasztalatai szerint az ügyfelek egyre inkább a leghosszabb megtakarítási idejű módozatot választják, és vállalják a maximális havi 20 ezer forintos befizetést annak érdekében, hogy teljesen kihasználhassák az állami támogatást.

Az OTP Lakástakaréknál az átlagos havi betét összege meghaladja a 17 ezer forintot, a kötések ötöde pedig úgynevezett családi kötés volt, azaz egy háztartáson belül legalább két szerződést kötöttek, megtöbbszörözve a szerződések után járó állami támogatás összegét.

A Fundamenta-Lakáskasszánál az ügyfelek tavaly az előző évinél 10 százalékkal magasabb szerződéses összeget választottak, melynek átlagos összege több mint 4 millió forintra emelkedett. Az ügyfelek egyharmada már a hosszabb távú öngondoskodást választja, sokszor gyermeke részére köt szerződést. Az új ügyfelek közel 70 százaléka kihasználja a maximális, évi 72 ezer forintos állami támogatást, és a havi 20 ezer forintos megtakarítást választja.

További növekedésre számítanak

A lakástakarékok növekedést terveznek 2017-re is. Az OTP Lakástakarék szerint 2017-ben is bővülni fog a piac, de a növekedés nem gyorsul tovább látványosan. Úgy vélik, a piacban van még növekedési potenciál, az új, potenciális ügyfelek megszólítása azonban új technikákat kíván. Az elmúlt években elért bővülési ütem fenntartása kihívást jelent majd a piaci szereplőknek, így a verseny következő szakasza is legalább olyan erős lesz, mint a korábbiak.

A Fundamentánál továbbra is kétszámjegyű növekedést terveznek mind a megtakarítások, mind a kihelyezések terén. A következő három-öt évben is alacsony kamatkörnyezettel számolnak, amelyben továbbra is attraktív terméknek számítanak majd a biztonságos, támogatott lakáscélú megtakarítások. Az új lakáspiacon dinamikus bővülést várnak, ami hiteloldalon is stabil piacot jelent majd a lakástakarékoknak, ahogy a felújítások, energiahatékonyságot növelő beruházások is.

Az Erste Lakástakarék a tervek szerint a továbbra is kedvező piaci környezetben jelentősen tovább növeli értékesítését a megtakarítások terén, emellett megkezdte az áthidaló és azonnali áthidaló hitel nyújtását is – közölték.