2023 november 28

Nagyon beindult az üzlethelyiségek piaca

Nem áll meg a fellendülés

Az elmúlt években tapasztalható ingatlanpiaci fellendülés 2017-ben is folytatódik. A lakóingatlanoknál az élénkülés motorját egy új vevőréteg megjelenése és az emelkedő hitelfelvételi kedv adja, az üzlethelyiségeknél és irodáknál pedig a gazdasági növekedés hatása érezhető közvetlenebbül.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

„Az üzleti célú ingatlanoknál a gazdaság élénkítő intézkedések és a gazdasági növekedés hatása közvetlenebb, mint a lakásoknál. Tapasztalataink szerint idén többen keresnek megvételre vagy bérlésre üzlethelyiséget. Ezzel egy keresleti piac alakul ki, ami azt jelenti, hogy elindul egy mozgás. Akiknek eddig is volt, azok jobb helyen lévő, nagyobb helyiségbe költöznek, a helyükön pedig megjelenhetnek a kisebbek. Így fellendül a piac” – mondta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa.

Igaz az a feltételezés, hogy a lakóingatlanok piacán tapasztalható fellendülést követi a kereskedelmi célú ingatlanok is, elsősorban az üzlethelyiségek és az irodák, de a raktárak és műhelyek is” – tette hozzá.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Venni vagy nem venni?

Az üzleti célú ingatlanoknál is gyakran felmerül a kérdés, hogy bérelni vagy vásárolni érdemes inkább. A szakértő szerint minden esetben más az előnyösebb, viszont érdemes figyelembe venni, hogy egészen más adó- és illeték vonzatai vannak a céges vagyonba kerülő ingatlannak, mint a magántulajdonba kerülőnek.

„Azt is lényeges mérlegelni, hogy egy vásárlással a cég értéke nő, hiszen a vagyona is gyarapszik. Amennyiben a vállalatnak nem áll rendelkezés elegendő összeg a vásárláshoz, hitelfelvételre is van lehetőség. A céges tulajdonba kerülő ingatlanok hitelei azonban mindig drágábbak, mint a lakásvásárlásra igénybe vehető kölcsönök. Az ügyintézés is eltérő, és tapasztalataink szerint valamivel lassabb” – mondta Gadanecz Zoltán.