2023 december 11

Hat éve nem volt ilyen magas a német hangulatindex

A müncheni egyetem ifo gazságkutató intézete mintegy 7 ezer gazdasági szakértő megkérdezésével havi rendszerességgel összeállított felmérésében az üzleti hangulat javulását állapította meg áprilisban.

Az üzleti hangulatindex a várt 112,5 pont helyett 112,9 pontra, 2011 júliusa óta a legmagasabb szintre emelkedett áprilisban a márciusi 112,4 pontról.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A hangulatindexnek a megkérdezett gazdasági szakemberek aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő részmutatója is jelentős mértékben javult, a hat hónapra előretekintő várakozásaikat számszerűsítő részmutatója viszont romlott.

A felmérés április első felében, a francia elnökválasztás első fordulója előtt készült. Az aktuális üzleti környezetet minősítő index áprilisban 121,1 pontra emelkedett a márciusi 119,5 pontról. Elemzők 119,2 pontot vártak áprilisra. A hat havi várakozásokat tükröző mutató 105,2 pontra csökkent áprilisban az előző havi 105,7 pontról az elemzők által várt emelkedés, 106,0 pont helyett.

Nagyon komoly szövetségest kaphat Németország
Német közgazdászok megelégedéssel nyugtázták, hogy Emmanuel Macron független, centrista politikus került ki győztesen a francia elnökválasztás első fordulójából.