2024 június 13

Nagy a nyomás az aranyon

Emelkedéssel zárhatja a hetet az arany

arany_felirat_130520Az arany a tegnapi kisebb emelkedést követően tartja az 1 225 dolláros unciánkénti értékét. A tegnap az amerikai részvénypiacokon látott eladói hullám felerősítette az arany menedékszerepét. A befektetők ma elsősorban a délután érkező végleges amerikai második negyedéves GDP-adatokra várnak, az előrejelzések szerint a második becslésben foglalt 4,2%-nál is nagyobb mértékben, 4,6%-kal bővülhetett az amerikai gazdaság. Egy esetleges jó makroadat erősíthetné azokat a spekulációkat a piacokon, melyek szerint a Fed a gazdaság jó állapota miatt a vártnál korábban emelhetne kamatot, mely lényegesen visszavetné a nemesfém iránti keresletet.

A spot arany árfolyama tegnap 1 210 dollár alá is beesett, innen azonban emelkedésnek indult, jelenleg 1 223 dollár körül mozog az unciánkénti jegyzés.

Az élénkülő közel-keleti konfliktus ellenére nem emelkedik az olaj

olajos_hordok_1003Franciaország is csatlakozott az Egyesült Államok által vezetett koalícióhoz, mely bombázás alá vette az Iszlám Állam szíriai és iraki állásait. Várhatóan Nagy-Britannia is napokon belül csatlakozik a bombázáshoz, már csak a parlamentnek kell jóváhagynia a döntést. Ettől függetlenül a befektetők szerint ez nem jelent veszélyt a készletekre, az erős globális kitermelés, valamint a lassuló európai és kínai gazdasági bővülés miatt a közeljövőben várhatóan nem lesznek gondok a kínálati oldallal. Így bár a konfliktus még közel sem megoldott, a fejlemények egyre kisebb hatást fejtenek ki az olaj árfolyamára.

A novemberi szállítású WTI olaj árfolyama lényegében 92,3 dolláron stagnál tegnap óta, míg a szintén novemberi szállítású Brent olajjal 96,8 dollár körül kereskednek hordónként.