2024 május 21

Mozduljon a kormány a pénzért

A magyar kormányzatnak kell benyújtania a hiteligénylést, rajtunk a sor, nekünk kell megmondani, mit akarunk és mit tudunk teljesíteni a feltételekből, ennek alapján pedig ki fog alakulni egy kompromisszum – mondta Kovács Árpád hétfőn Szombathelyen, egy szakmai fórumon a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) folytatott egyeztetésekre utalva.

A megállapodás az olcsóbb finanszírozás és a bizalomteremtés fontos eszköze volna, de a magyar államháztartás enélkül is finanszírozható – tette hozzá a KT elnöke a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége és a Vasegerszegi Közéleti Klub közös rendezvényén.

Úgy vélte, a kérdés nem a finanszírozás, sokkal inkább az, hogy a hiányt a maastrichti szint alatt tudja-e tartani az ország, illetve be tudja-e tartani az államadósságra vonatkozó szabályt.

Kovács Árpád az Európai Unió válságkezelését „egyértelmű sikertörténetnek” nevezte. Magyarország a gazdaság fundamentumait tekintve belesimul az európai folyamatokba, része annak a feltörekvő országcsoportnak, amelyet Közép-Kelet-Európának hívnak, és ha az európai átrendeződések tekintetében kihasználjuk a lehetőségeinket, szép jövő várhat még ránk az unióban – mondta.

Úgy vélte, „nem kell temetni az Európai Uniót, ennek a csapatnak mi is a játékosai vagyunk, nem is a kispadon ülünk, a játék pedig nem ellenünk folyik”.

Európában működik a szolidaritás, de azt is látni kell, hogy a szolidaritás pénzbe kerül, viszont még mindig jobb összetartozni, mint szétesni és annak a következményeit vállalni – mutatott rá.

Kovács Árpád szerint azoknak az áldozatoknak, amelyeket az EU és annak részeként Magyarország is vállal, előbb vagy utóbb eredményt kell hozniuk.

Ha szétnézünk Európa térképén, mindenütt vannak válságadók, mindenütt vannak különadók, bankmentő akciók és bankiteher-növelő akciók – jegyezte meg a KT elnöke.

Magyarország válságkezelése a konzervatív gyógymód és az intenzív terápia közötti különbségekben nyilvánult meg, néha nem éppen szokványos lépésekkel haladtunk, de rövidesen el kell jönnie a magyar gazdaságpolitikában is egy olyan konszolidációs szakasznak, ami a harmóniák megteremtését szolgálja – hangoztatta Kovács Árpád.