Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

MNB: csökkentek a költségvetés betétei

A költségvetési betétek július havi napi átlagos állománya 209 milliárd forinttal csökkent a múlt hónapban miután júniusban 490 millió euró IMF-hiteltörlesztés volt esedékes. A kormányzat jegybank betéteinek hó végi záróállománya 74,3 milliárd forinttal apadt júliusban miután a 87,6 milliárd forintnyi betétkivétet 13,3 milliárd forint átértékelődési nyereség mérsékelte.

Az MNB külföldi követeléseinek átlagos állománya 214 milliárd forintnak megfelelő összeggel alacsonyabb volt júliusban, mint az előző hónapban, a hó végi 10 390 milliárd forintos értéke azonban meghaladta a június végit, mert a 124 milliárd forint tranzakciókból eredő csökkenést 143 milliárdos felértékelődés ellensúlyozott. (Júliusban a forint 4,9 forinttal 1,6 százalékkal gyengült az euróhoz képest.)

Az MNB áprilisban bejelentett növekedési hitelprogramjának harmadik pillére keretében indult új eurólikviditást nyújtó devizacsere tenderrel 40,8 milliárd forintnyi kötelezettségállománya keletkezett a jegybanknak a múlt hónapban.

A bankrendszer forintlikviditásának csökkenését a kéthetes MNB kötvények havi átlagállományának 60 milliárd forintos csökkenése jelezte, amit csak némileg tompított az egynapos hitelintézeti betétek 19 milliárdos növekedése. A kéthetes kötvényekből a külföldiek is 40 milliárd forinttal kevesebbet tartottak júliusban, mint az előző hónapban.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege csak 5,8 milliárd forinttal haladta meg a tartalékkötelezettség 433,5 milliárd forintos szintjét.