2024 június 14

Mit olvasson a gyerek? Nem minden könyv miatt kell aggódni

Nem könnyű eligazodni a gyerekkönyvek és a gyermeknevelési szakkönyvek piacán. Ebben kíván segítséget nyújtani a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság közös kezdeményezése, a „Szívünk rajta” könyvajánló program. A kezdeményezés célja, hogy azok a könyvek, melyek a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek. A program a szülők és gyermekek eligazodását segíti a gyerekkönyvek piacán, de nem felejti el azt sem, hogy a szülő is olvas, ezért a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is megkönnyíti.

A kiemelkedőnek tartott könyveket a könnyebb eligazodás kedvéért a szakmai csapat négy kategóriába sorolja

„Mesél”: Olyan könyvek kaphatnak matricát ebben a kategóriában, amelyeket egyedi, különleges módon írtak meg, illusztráltak, és ezért olyan élményt nyújtanak, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt életre szóló, meghatározó élményt jelenthet. Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük.

„Segít neki”: Ebben a kategóriában azokat a kiemelkedő könyveket díjazzuk, melyek segítenek megérteni a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzeteket. Például ha a szülők válnak, ha testvér születik, vagy ha egy szerettünket elveszítjük. Szeretjük ezeket a könyveket, mert nem didaktikusak, mert úgy segítenek, hogy szinte észre sem veszi a gyerek. S mert a szülőt legalább annyira segítik, mint a gyereket.

”Fejleszt”: Ide kerülnek azok a kiadványok, amelyek az olvasást, a készségeket, a szókincset, a speciális nevelési igényt és egyéb készségeket támogatják. Szeretjük ezeket a könyveket, mert hisszük, hogy az olvasás erre is jó. A rigmusok és mondókák előkészítik az olvasást, vannak versek, amik segítik a diszlexiás gyerekeket, vannak könyvek, amik intenzíven támogatják a szókincs fejlődését.

„Segít neked”: Hogyan neveld jól a gyereked? Hogyan reagálj jól a gyerek szükségletére? Nem könnyű, de egy jó könyv segíthet megérteni mi zajlik bennünk, és mi zajlik a gyerek és a szülő között. Szülőnek lenni – bármennyire szeretjük is a gyerekünket -, nem csak móka és kacagás. Ráadásul a szülőség tanulható: ide azok a könyvek kerülnek, amiket ezért szeretünk.

„A könyv a nevelés fontos eszköze, ennek ellenére a világ általános iskolás korú gyermekeinek 38 százaléka, több mint 250 millió gyermek még alapfokon sem tud olvasni. Az UNICEF azért dolgozik, hogy a világon minden gyermek részesülhessen az olvasás örömében. Hisszük, hogy érdemes másokért is tenni. Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Bookline hároméves megállapodásának köszönhetően nemcsak a magyar gyermekek számára indul útjára a program, de a világ gyermekeinek oktatásához is adománnyal tudunk hozzájárulni”- mondta D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság nagykövete, a „Szívünk rajta” szakmai csapatának tagja.

A válogatásban kiemelt szerepet szánnak azoknak, akik ebben a programban a legfontosabbak: a gyerekeknek.  A „Szívünk rajta” csapatában az alapító szervezetek képviselőin túl a budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola valamint a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gyerekei is tevékenyen közreműködnek. A munkát Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő, Kádár Annamária mesepszichológus, Magyarósi Éva animációs szakember, Winkler Róbert újságíró és a Könyvesblog szerkesztői is segítik.

A szakmai csapat csak azokat a 4-12 éves korosztálynak szánt, valamint a szülőséggel foglalkozó könyveket vizsgálja, amelyek ajánlás útján eljutnak hozzájuk. Ajánlást bárkitől érkezhet a szivünkrajta.hu oldalon, tehát a gyerekek, szülők vagy akár a kiadók is nevezhetik a programba a kedvenc könyveiket. A szakmai csapat hazai és nemzetközi szerzők könyvét egyaránt várja, és a kiadványokat nem árfekvés vagy a megjelenés éve alapján szelektálja. A válogatás legfőbb szempontja a magas minőségű vizuális és tartalmi kiállítás, olyan szakmai ismérvek mentén, amelyek a program honlapján mindenki által megismerhetőek.

„Célunk, hogy segítsünk a tájékozódásban, melyik könyv nyújt minőségi és tartalmas szórakozást gyermeknek és szülőnek egyaránt. Nem szeretnénk semmilyen kiadványt negatívan minősíteni, szándékunk mindössze az, hogy kiemeljük a szakmai zsűri szerint kiváló tartalmakat, ezeknek kiemelt kommunikációs felületeket biztosítsunk. Szubjektív listáinkat a kereskedelmi sikerlistáktól függetlenül, egy zsűri által összeállított minősítési rendszer mentén állítjuk össze” – emelte ki Starcz Ákos, a Libri Shopline Nyrt. vezérigazgatója.