2024 április 16

Mindig volt valami, ami lenyomta a gyümölcsárakat

Hiányzik az öntözés

A lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta: mindig volt olyan hatás, ami nem engedte elszabadulni az árakat.

A kajszibarack esetében a szezonkezdet alacsony árainak az volt az oka, hogy a legnagyobb európai termelőknél a dömping nem ért véget július elején. Azóta a termelői árak nagyjából a sokéves átlag körül alakulnak. Az első osztályú, 40 milliméter feletti kajszinál 250-300 forint, az ipari hasznosításra alkalmas minőségűeknél 70-120 forint.

Egy jó ültetvénynek 80 százalékban biztosítania kellene az étkezési minőséget, de ez Magyarországon az öntözés hiánya miatt nincs így, a gyümölcs apró maradt, döntően ipari hasznosításra vagy befőzésre alkalmas.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Méretproblémák az őszibaracknál

Az őszibarack esetében szintén méretproblémák vannak. Az első osztályú barack termelői ára 100-150 forint. A magyar termelők számára az is gondot jelenthet, ha az olasz szezon elhúzódik. A meggyszezon lefutott, 65 ezer tonna körüli terméssel számolnak.

Mivel a lengyeleknél és a szerbeknél kiesett a termés fele, az árak az elmúlt tíz évben megfigyelt, 60-260 forint közötti termelői ársáv felső harmadában mozogtak – írja a Világgazdaság. A cseresznye idén az átlagosnál kissé gyengébben, 15 ezer tonna körül termett. Az olasz cseresznye azonban lenyomta az árakat.