2023 március 21

Mindent a maga helyére – hulladékgyűjtési kampány

A Mindent a maga helyére elnevezésű kampány négy kerületben – VII., XIV., XVI. és XVII. – szeretné azt elérni, hogy a helyi szeméthelyzetre nagyobb figyelem irányuljon, változzon a szemlélet, a szelektív gyűjtés mértéke pedig nőjön – közölte az alapítvány szerdán az MTI-vel.

Mint írják, „aki olyan termékeket fogyaszt, amelynek a csomagolóanyaga vagy egyéb része újrahasznosítható lenne, és a közelében van is ennek megfelelő, szervezett gyűjtési lehetőség, kutyakötelessége azt ki is használni, legyen bármilyen kis mennyiségű hulladék is.”

Az otthoni szelektálással járó többletmunka nem felesleges, ugyanis vagy osztott belsőterű autóval gyűjtik össze a szemetet, vagy olyan technológiát használ az adott hulladék-feldolgozó, mely először egy óriási tárolóba gyűjti a lakosság által előszelektált hulladékot, majd innen több munkafázison áthaladva válogatják teljesen szét.

Szükséges lehet egyebek mellett a PET palackok színenkénti tovább bontása, vagy a szelektíven gyűjtött szemét megtisztítása az oda nem illő hulladéktól, hiszen az újrahasznosítási folyamatok homogén anyagokkal működnek a leghatékonyabban. A közönséges, „mindent bele” háztartási hulladék ilyenfajta nagyüzemi válogatása viszont közel sem lenne ennyire fenntartható, tehát a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében elengedhetetlen fontosságú a lakosság otthoni szemetének előválogatása.