2024 június 17

Rekord – Özönlöttek a magyar turisták Horvátországba

A 2019-es rekordévet is több mint tizedével meghaladta horvátországi a magyar turisták létszáma és vendégéjszakáinak adata.

Erről tájékoztatott a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete. A közlemény szerint a múlt évben 728 ezer magyar beutazó érkezett Horvátországba. 21 százalékkal több, mint 2022-ben, ami 13 százalékkal meghaladja az eddigi csúcsnak számító 2019 adatát. A magyar vendégéjszakák száma megközelítette a 3,6 milliót, ami 17 százalékos emelkedés tavalyhoz képest, illetve 10 százalékos bővülés 2019-hez viszonyítva.

Kvarner, Zadar, Split

Februárban, májusban, októberben, novemberben és decemberben több mint 30 százalékos volt a növekedés 2022-höz képest. Ebből az is látható, hogy már nemcsak nyáron keresik fel Horvátországot a magyar turisták. Hanem egész évben, városlátogatás, kulturális kirándulás vagy aktív turizmus céljából is. Tavaly a magyarok legkedveltebb úti célja volt a Kvarner régió, Isztria, Zadar és környéke, valamint Split régiója.

A Kvarner területén megdőlt az eddigi rekord, több mint egymillió vendégéjszakát töltöttek itt a magyarok, az Isztriai-félszigeten 700 ezer, míg Zadar és Split megyében 600-600 ezer éjszakát. Az egyes településeket illetően Crikvenica, Vir, Rovinj, Porec és Opatija, valamint Medulin a magyarok által leglátogatottabb. A Horvátországba utazó magyar turisták többsége, 65 százaléka magánszálláson szállt meg, 23 százalékuk szállodában, 11 százalékuk pedig kempingben, ez utóbbiak esetében 19 százalékkal emelkedtek az adatok 2022-höz képest. Közel 100 ezer vendégéjszakát regisztráltak a magyar vendégek hajós turistaként.

Horvátországban a tavalyi évben összesen 20,6 millió turista 108 millió vendégéjszakát töltött. Ezek az adatok 9 százalékos növekedést mutatnak a beutazások és 3 százalékot a vendégéjszakák számában a múlt évihez viszonyítva. A legtöbb vendégéjszakát, 30 milliót – 2022-höz viszonyítva 2 százalékos bővülést mutatva – az Isztriai-félszigeten regisztrálták, Split-Dalmát megyében 20,2 milliót, a Kvarner régióban 18,5 milliót – ismertette a távirati iroda.

Rovinjban, Dubrovnikban, Porec

A legtöbb vendégéjszakát Rovinjban, Dubrovnikban, Porecben, Splitben és Umagban töltöttek a turisták, de a fővárosban, Zágrábban is 13 százalékkal több, összesen 2,5 millió vendégéjszakát regisztráltak az elmúlt évben. A küldő piacokat tekintve tavaly a legtöbb vendégéjszakát, 23,6 milliót a német turisták töltötték az adriai államban, őket a horvátok, a szlovének, az osztrákok és a lengyelek követik, Magyarország a kilencedik legjelentősebb küldő ország a horvátországi turizmusban.