2024 április 22

Milyen hatásai lesznek az oroszok elleni szankcióknak?

Kifejtette: az Egyesült Államok „kicsit frusztrált” Oroszországot illetően, mert az utóbbi években nem igazán sikerült előrelépést elérni sem Ukrajna, sem pedig Szíria vonatkozásában. 

Ráadásul a tavalyi amerikai elnökválasztás óta folyamatosan tartja magát az orosz beavatkozás vádja – emlékeztetett Ugrósdy Márton.

A szakértő kiemelte: a szankciókról hozott döntésnek van egy olyan kitétele, hogy az elnök önmagában nem könnyíthet azokon, így ha tervezte is az enyhülést az Oroszországgal ápolt viszonyban, azt nem tudja megvalósítani.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Így a szankciók nemcsak a kétoldalú kapcsolatokat befolyásolják, hanem „az elnököt is sarokba lehet vele szorítani”, hiszen „Trumpot folyamatosan azzal vádolják, hogy valójában az oroszok jutatták hatalomra” – mutatott rá Ugrósdy Márton. Hozzátette: ugyanakkor ennek jele lenne, ha megvétózná a törvényt, de az elnök jelezte: mindenképpen aláírja.

Ugrósdy Márton úgy vélte, az Egyesült Államok „kicsit könnyebben tud mozdulni”, mint Európa, mert Európa sokkal kiszolgáltatottabb például a gázvezetékek miatt Oroszországnak.

Bár hosszú távon segíthetik a szankciók az Egyesült Államok piacszerzését az európai energiaellátásban, Oroszország mindig meghatározó lesz az európai energiapiacon, „képtelenség” annyi amerikai gázt szállítani Európába, hogy ki lehessen váltani az orosz gázt – magyarázta.