2023 március 22

Milyen főnök ne légy?

A főnökség stresszes munka, igénybe vesz, és gyakran túlterheli az embert. Vannak azonban jó oldalai is, amíg az ember mindent megtesz érte.

Íme pár dolog, amit soha ne mondj, ha jó főnök akarsz lenni.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Nem kell megköszönnöm a dolgozók munkáját

De, meg kell. Az alkalmazottak dicsérete nem csak a teljesítmény szempontjából erősíti a pozitív magatartást, hanem egy udvarias dolog is.

Mindenképpen várd el a munkatársaidtól, hogy jól dolgozzanak, de dicsérd meg őket érte, hisz ez a te dolgod.

Nem kellene ilyen nyomás alatt dolgoznom

Dehogynem. Csatlakozz a vezetőkhöz. Minden dolgozónak, sőt még az ügyfeleknek és a befektetőknek is vannak igényei, aminek meg kell felelni. És ez persze jó nagy nyomással jár.

Ha az igények miatt elsodródsz a csapatodtól, és túl sokat kérnek tőled, vond be jobban a munkatársaidat a projektekbe és a felelősségbe. Örülni fognak, hogy segíthetnek, főleg ha fejlődhetnek közben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nem kapok ehhez elég fizetést

Igen, igazad van. A jó vezetők igencsak alul vannak fizetve, és becsülve, és valószínűleg ez nem fog változni.

De a nagy vezetők látják a munkavállalók elégedettségét, és látják kifizetődni erőfeszítéseiket, ami már önmagában felér egy kompenzációval. Ha nem így látod, gondold át, hogy akarsz-e vezető lenni, különben mindig elégedetlen leszel.

Jobb a dolgozóknak, ha egyedül hagyom őket

Ha így van, akkor azt jelenti, hogy te vagy a probléma. A jó munkatársaknak nem kell megmondani mit csináljanak, de néha hallaniuk kell, hogy jól dolgoznak, hogy tudják, jó irányba haladnak. Mindenki szereti a figyelmet. Győződj meg róla, hogy a figyelem, amit adsz nekik, pozitív hatást vált ki.

Nincs arra időm, hogy mindennel foglalkozzak

A vállalati politika egy üzlet tulajdonosa szempontjából is fontos tényező lehet a művelet teljes irányításában.

A te céged. Ha a kultúra rossz, akkor javíts rajta. Ha a céges politika kihat az emberek teljesítményére, oldd meg. Gondoskodj arról, hogy semmi se akadályozhassa a dolgozókat, hogy a legjobbat hozzák ki magukból.

Nem akarok sok dicséretet osztogatni

Ne félj attól, hogy a dolgozóid túlszárnyalnak. Ez legyen a célod, mint főnök. A nagy vezetők kiemelkedő tehetségekkel veszik körül magukat. Így lesznek nagyok. Minél jobb a csapatod, annál jobb főnöknek tűnsz.

Nem értem miért panaszkodnak

Azért mert régebben veled rosszul bánt a főnököd, neked nem kell ugyanazt csinálnod az alkalmazottaiddal. Ha úgy érzed, hogy valami elég jó neked, az mér nem feltétlenül jó a dolgozóknak is.

Határozd meg a munkavállalók képzésének és fejlesztésének legjobb módját, és valósítsd meg. Minél rosszabbak a tapasztalataid, annál pozitívabban kéne megközletíened a dolgokat.

Beszélgetnem kell a dolgozóimmal, de kit válasszak?

Ismerned kell az alkalmazottaidat közelebbről is. Vonzódsz azokhoz, akivel több a közös pontod? Talán igen, de általában pont azokhoz kell leginkább kapcsolódnod, akikkel a legkevesebb közös érdeklődésetek van.

Minden dolgozód megérdemli a figyelmet és a tiszteletet. Szóval érdeklődj, tegyél fel kérdéseket, keress közös érdeklődési köröket. Vagy csak egyszerűen próbálj meg segíteni neki elérni a céljait. Amikor őszinte erőfeszítéseket teszel, az alkalmazottak azt értékelni fogják.

Nem kedvel, nem fecsérlem rá az időm

Kevés dolog van kínosabb, mint olyannal dolgozni, vagy beszélgetni, akinél úgy érzed, nem kedvel. Önts tiszta vizet a pohárba, és próbálj javítani a helyzeten. Ha meghallgatod, hogy a dolgozód miért nem kedvel, biztos tudtok javítani a dolgon. Az a munkád, hogy jobbá tedd a dolgokat.