2024 május 30

Milliárdos beruházásokkal teremtenek munkahelyeket

Új munkahelyeket is jelentenek a fejlesztések

Az ÓBUDA Group által készített összeállítás tartalmazza a jelenleg Magyarországon folyó 15 legnagyobb beruházást. A listát a Hankook Tire vezeti 97 milliárdos beruházásukkal. A rácalmási új gyártóüzemmel 950 új munkahely jön létre, és ezzel a Hankook magyarországi beruházásainak összértéke meghaladja majd a 880 millió eurót. A Hankook Tire napjainkban már több mint 2600 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon. Az új beruházás révén éves szinten 17 millió abroncsot gyártanak majd a Hankook magyarországi üzemeiben, az új gyáregységben várhatóan 2014 nyarán indul meg a termelés és 2015-re érik el a teljes kapacitást.

robotok autógyár 123rfA második helyre került a Bridgestone 71,5 milliárdos tatabányai gumiabroncs-gyárának bővítése, mely egy új üzem felépítésével is felér. A gyár így a jelenlegi 350 munkahely mellé még több mint 500 újat is teremt. Az Opel tavalyi, 150 milliárd forintos, szentgotthárdi beruházása után, idén máris újabb üzembővítést tervez 18 milliárd forint értékben. A legtöbb, mintegy 1000 munkahelyet biztosító beruházás pedig a japán Takata cég miskolci új légzsákgyára.

Hazai vállalatok is nyernek a beruházásokon

„A legnagyobb magyarországi beruházásokban számos hazai vállalat tud közreműködni. Az ÓBUDA Group a ZF Lenksysteme, a Takata, a Bridgestone és az Autoliv Kft. gyárainak bővítéseinél is nyújt szolgáltatásokat” – mondta Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke. „A ZF Lenksysteme gyárának építéséhez műszaki ellenőrzési, munkabiztonsági és egészségvédelmi, illetve generálszervezési, a Bridgestone fejlesztéseihez pedig egyebek mellett műszaki ellenőrzési szolgáltatásokat nyújtunk. A Takata és az Autoliv Kft. gyár fejlesztése kapcsán az Óbuda Group végzi a projektmenedzsmentet, a generáltervezői és műszaki ellenőri feladatokat is. – tette hozzá Lipcsei.

Már 2013-ban is a hazai GDP 10 százalékát a járműipar tette ki, az autóipar tavaly 18,3 milliárd euró termelési értéket állított elő, mellyel Magyarország az autógyártás egyik európai központjává vált. Az autóipar jelenleg – közvetve vagy közvetlenül – 712 vállalatnál 115 717 embernek ad munkát. Ez a növekedés 2014-ben is folytatódik, idén a hazánkban készült járművek mennyisége elérheti a 400-500 ezer darabot.

Magyarországon lépésről lépésre vált húzóágazattá az autóipar. Nemcsak azért, mert itt szerelnek össze Audit, Mercedest és Suzukit, vagy, mert itt gyártják az Audi és az Opel motorját, hanem, mert a négy nagy autógyártón kívül számos más autó alkatrészgyártó is üzemel Magyarországon.

autoipari beruhazasok obuda group 140608