2024 július 13

Mi fáj az amerikai olajiparnak?

A kedden Londonban tartott Oil and Money konferencián rámutatott, hogy legalább hordónkénti 80 dolláros olajárra lenne szükség ahhoz, hogy ismét növekedésnek induljon az amerikai palaolaj-ipar termelése.

„Az amerikai olajtermelés növekedési üteme drámai mértékű lassulásának lehetünk hamarosan tanúi” – jelentette ki a londoni konferencián az amerikai olajipari szakember, aki az EOG Resources vezéreként maga is jelentős szerepet játszott a palaolaj-termelés felfuttatásában.

Az Egyesült Államok olajtermelése 2012 óta évről évre napi egymillió hordóval emelkedett a kőzetrétegekben megkötött nyersolaj és földgáz kitermelését lehetővé tévő új technológiáknak köszönhetően. A termelés növekedésének üteme azonban az elmúlt hónapokban az alacsony olajár miatt már lassulni kezdett. Mark Papa a londoni konferencián jelezte, hogy az új feltárások finanszírozásához szükséges banki források elapadása miatt a növekedés már ebben a hónapban megállhat, és a jövő év elejétől már csökkenésnek indul.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Jelezte viszont, hogy amennyiben az amerikai WTI nyersolaj ára ismét eléri a hordónként 75 dolláros szintet (jelenleg 50 dollár alatt van), a kitermelés ismét napi 500 ezer hordóval fog növekedni évente. A rendelkezésre álló készletek pedig akár 7-9 évig is lehetővé tennék a kitermelés ilyen ütemű növekedését – mondta, hozzátéve, hogy ez gyakorlatilag függetlenné tehetné az Egyesült Államokat az olaj behozatalától.