2024 május 21

Merkel üdvözli a szigort

Az EKB megmutatta, hogy erős és független intézmény, és azt is, hogy a politikai döntéseknek is nagy szerepük van az euró jövőjének biztosításában, illetve a feltételesség is fontos szempont – mondta a német kancellár. Az EKB csütörtökön jelentette be, hogy kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez. A kötvényvásárlásokkal az EKB árstabilitási mandátuma értelmében jár el. Vásárlásai összegkorlátozás nélkül, elsősorban 1 és 3 év közötti lejáratokra irányulnak majd, ugyanakkor kötvényvásárlásait feltételekhez köti, és ezek nem teljesülése esetén azokat leállítja.

Werner Faymann osztrák kormányfő kijelentette, az EKB lépését „politikailag pozitívnak tartja”, nézete szerint az segít biztonságossá tenni a befektetők szemében az államkötvényeket. Merkel megismételte: Németország a reformok végrehajtására bátorítja Görögországot. „Minél előbb, annál jobb” – hangoztatta. Másrészről felidézte, hogy a reformok előrehaladását jelenleg az úgynevezett hitelezői „trojka” – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – szakértői vizsgálják. Megállapításaiktól függ, hogy az athéni kormány megkaphatja-e a következő hitelrészletét.

Mindkét kancellár a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése mellett foglalt állást. A tranzakciós adó „egy eleme lenne a fegyelem és a rend helyreállításának” – mondta Faymann. A kérdésre, hogy mikor várható egy ilyen döntés, az osztrák politikus azt felelte, az osztrák kormány legkésőbb 2014-ben vár abból bevételt. Angela Merkel úgy fogalmazott: „mindent megteszünk, hogy megvalósítsuk”