Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Méreg volt az uborkában – léphett a Nébih

A Nébih ellenőrei az éves ellenőrzési terv szerint vizsgálták a kiskereskedő raktárában vett mintát, mely a jelenlegi adatok szerint egy csongrádi őstermelőtől egy szegedi telephelyű szövetkezet közvetítésével érkezett, és több zöldségeshez is szállítottak belőle.

A laborvizsgálat a mintában határérték felett mutatta ki olyan rovarölőszer hatóanyagát – acefátot és metamidofoszt -, amely sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem engedélyezett.

A mért hatóanyag-maradék „a szokásosnál jelentősen nagyobb mennyiségű uborka fogyasztása esetén”, nagy dózisban rövid időn belül jelentkező tüneteket – émelygést, hányást, gyengeséget – okozhat, ám gyorsan felszívódik, illetve 1-3 napon belül távozik a szervezetből és hosszú távú, egészségügyi károsodást nem okoz. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelő mennyiségben tüneteket nem, vagy kis eséllyel okozhat a hatóanyag.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Magzatkárosító, mutagén, génkárosító vagy karcinogén hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem. Aki mégis tapasztalja a kígyóuborka elfogyasztását követően a felsorolt tüneteket, keresse fel kezelőorvosát – javasolja az élelmiszerbiztonsági hivatal.

Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják. A Nébih folyamatosan közli az érintett helyeket és egységeket, ahonnan a termék a vásárlókhoz kerülhetett.