2024 április 18

Mennie kell az amerikai szervezetnek Oroszországból

Az orosz külügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy a USAID-nek október 1-jével be kell szüntetnie oroszországi tevékenységét, miután állítása szerint a szervezet kísérletet tett az orosz belpolitika, s a választások befolyásolására. Washington már kedden jelezte, hogy emiatt felszámolják a hivatal oroszországi irodáját. A tekintélyes orosz politikai-gazdasági lap értesülései szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter levélben fordult a hosszabbítás kérésével Szergej Lavrovhoz, az orosz diplomácia vezetőjéhez. Moszkva azonban hajthatatlannak látszik.

A Kommerszantnak orosz kormányzati forrás cáfolta a The New York Timesban szerdán megjelent értesülést, amely szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a szeptember eleji vlagyivosztoki APEC-csúcstalálkozón értesült volna orosz kollégájától az USAID-el kapcsolatos döntésről. A forrás szerint Lavrov már június végén, Szentpéterváron tudatta Hillary Clintonnal, hogy október 1-jétől a szervezetnek be kell szüntetnie oroszországi működését. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket ugyanakkor csak szeptember 12-én adták át az Egyesült Államok moszkvai nagykövetének.

Grigoroj Meljkonjanc, a Golosz választói jogvédő szervezet egyik vezetője a lapnak elmondta: kedden orosz civil szervezetek képviselői találkoztak az Egyesült Államok moszkvai nagykövetével és az USAID képviselőjével, ahol elhangzott, hogy a fejlesztési hivatal nem szándékozik teljesen kivonulni Oroszországból. A Golosz támogatása alapvetően az USAID-től származik. A tavalyi parlamenti, valamint az idei elnökválasztást kísérő megfigyelői tevékenységükre 400 ezer dollárt kaptak.

A Kommerszant amerikai kormányzati forrásból megtudta, hogy az Oroszországi Föderációban legalább három, az amerikai kormányzattal szoros kapcsolatban lévő szervezet ezután is folytatja működését, közöttük az úgynevezett Nemzeti Alapítvány a Demokráciáért. Ezek az intézmények azonban csak a jogvédő és a politikai tevékenységet folytató orosz nem kormányzati szervezeteket fogják pénzzel segíteni – írta a lap.