2023 március 23

Menekülhet a külföldi tőke Brazíliából

Tisztítótűz

A jelenlegi kormány fennhangon ígéri a közélet teljes megtisztítását azután a korrupciós botrány után, amely közel három éven keresztül tombolt Brazíliában, áthatva a gazdasági és politikai szférát.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A brazil eszközök drámai mértékű eladói nyomás alá kerültek, a brazil reál pedig rövid időn belül 7 százalékot meghaladó esést produkált a dollárral szemben. Ebben az évben egészen eddig a brazil piacok a legjobban teljesítő szegmensek közé tartoztak. Az infláció sikeres megfékezése és a reformok visszahozták a befektetők bizalmát, és a gazdaság is visszatért a növekedési pályára.

Ennek eredményeképpen Brazília dollárban denominált államadósságának CDS szintje két éve nem látott szintre szűkült. Korában volt olyan időszak, amikor 500 bázispont felett volt a CDS (vagyis Brazília dollárban denominált államkötvényei öt százalékot meghaladó mértékű prémiumot fizettek az amerikai kincstárjegyekkel összehasonlítva), és ez csökkent 200 bázispont alá a botrány múlt heti kitörését megelőzően.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A térségre is hatással lehet

A rövid időn belül a második elnöki felelősségre vonás visszavetné Brazília politikai jövőjét a bizonytalanságba, és veszélybe sodorná a törékeny gazdasági fellendülést is. Valószínű, hogy a politikai csatározások egyik első áldozata éppen az a korrupció ellenes csomag lenne, amelyre ellenérzéssel tekintenek belföldön, viszont oda vannak érte a külföldi befektetők. Mindez drámai csapást mérne az éledező befektetői bizalomra, és könnyen a külföldi tőke menekülésébe torkollhatna.

Felvetődik az a kérdés, hogy mindez milyen hatással lesz a többi latin-amerikai országra és a feltörekvő piacok összességére. Brazíliára sokan tekintettek úgy, mint a latin-amerikai politikai megújulás és fejlődés egyik mintaképére – ennek a pozitív politikai folyamatnak a másik eminense a szomszédos Argentína volt, amely a piacbarát reformok bevezetését követően a befektetői bizalom megújulását élvezheti.

Egy kiszélesedő brazil botrány rövid távon minden bizonnyal hatással lenne a befektetői bizalomra egész Latin-Amerikában, és az argentin gazdaság is megérzi, ha az ország legnagyobb exportpiaca megroggyan. Hosszabb távon azért valószínű, hogy Argentína megússza a vihart – feltéve, hogy a politikai stabilitás és a piacbarát intézkedések továbbra is fennmaradnak.