2023 december 03

Mélyponton a magyar CDS-árazás

Az év eleji, jóval 700 bázispont feletti árfolyamrekordok óta csaknem folyamatos a csökkenés, amelyet a nemrég bejelentett államháztartási egyenlegjavító program, valamint az IMF/EU-megállapodáshoz fűződő piaci várakozások ezzel összefüggő erősödése az elmúlt tíz napban jelentősen tovább gyorsított. Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 269 bázispont volt a hétfő délutáni londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra. A magyar szuverén törlesztéskockázat CDS-kontraktusainak árazása legutóbb tavaly júliusban járt a 260-as sávban.

A hétfőre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg nem egészen 270 ezer eurós éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon. Ez számottevően jobb például Olaszország, Spanyolország és Portugália törlesztéskockázati megítélésénél. A CMA kimutatása szerint az olasz szuverén CDS-középárfolyam 292, a spanyol 344, a portugál 455 bázispont környékén járt a hétfő délutáni londoni jegyzésben.

Az idén az első kereskedési hétben még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most hozzávetőleg 480 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon. A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A magyar CDS-árazás gyorsuló ütemben csökken az államháztartási egyenlegjavító program október eleji bejelentése óta, főleg annak hatására, hogy egybehangzó londoni elemzői megítélés szerint a tervezett konszolidációs intézkedéscsomag javította az IMF/EU-megállapodás esélyét. Citybeli elemzői vélemények szerint ennek egyik fő oka az, hogy lekerült a napirendről a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése a Magyar Nemzeti Bankra (MNB). Ezt a tervet a londoni elemzői közösség korábban az IMF/EU-megállapodás legfőbb akadályai közé sorolta.

Londoni elemzői vélemények szerint a magyar CDS-árazás ütemes csökkenése az egyik elsődleges vezérlő tényezője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kezdett monetáris enyhítési ciklusnak. A citybeli elemzői közösség egybehangzó előrejelzése szerint amíg ez a piaci kockázati mutató javul, addig a monetáris tanács a célszintet jelentősen meghaladó éves inflációs ütem ellenére is folytatni fogja a kamatcsökkentéseket. Szeptemberben 6,6 százalék volt a tizenkét havi, teljes kosárra számolt inflációs ütem.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetőknek összeállított legújabb helyzetelemzésükben azonban azt jósolták, hogy az MNB alapkamata jövő nyárra a 3 százalékos céltól messze járó infláció ellenére is 5,0 százalékig süllyed a jelenlegi 6,50 százalékról. A ház londoni elemzőinek fejtegetése szerint ugyanis a múlt hónapban kiadott új jegybanki inflációs jelentésben már benne volt az a várakozás, hogy szeptemberben meredeken emelkedik az inflációs ütem, és a monetáris tanács tagjainak többsége már ennek az előrejelzésnek az ismeretében voksolt a szeptemberi kamatcsökkentésre.

Ugyanerre a következtetésre jutottak más nagy londoni házak elemzői is. Az egyik vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a 4cast felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a szeptemberi inflációs számok minapi ismertetése utáni értékelésükben kimutatták, hogy az MNB legutóbbi inflációs előrejelzésében felvázolt pálya alapján szeptemberben akár 6,7-6,9 százalék is lehetett volna a tizenkét havi infláció. „Ha a múlt hónapban, az inflációs jelentés kiadásának idején ez nem volt akadálya a kamatcsökkentésnek, akkor nem valószínű, hogy most akadálya lenne” – fogalmaztak a 4cast elemzői.