2023 március 23

Melegítik a gólyákat Ukrajnában

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében negyven gólyának nyújtottak segítséget a hatóságok. A szokásosan tavasszal délről visszaérkező gólyák ugyanis a rendkívüli időjárási viszonyok, a fagyok miatt éheznek és fáznak. A madarak etetéséről a helyi katasztrófavédelem szakemberei gondoskodnak, a fagyási sérülést szenvedett gólyákat pedig állatmenhelyekre, illetve egy közeli vadasparkba szállították.

Eközben a főváros, Kijev környékéről az állatvédők közösségi portálokon fordultak a helyi lakosokhoz, hogy aki teheti, átmenetileg fogadja be otthonába a költözőmadarakat, amelyek a zord időjárás miatt elpusztulhatnak. Kijev környékén főként gólyák és darvak vannak életveszélyben. A Kijev és Harkiv közti autópálya mentén számos fagyoskodó gólyát láttak az állatvédők. A madarak a hóval borított fák tetején gubbasztottak.

Januárban a katasztrófavédelem a dél-ukrajnai Szevasztopol lakosságát kérte arra, hogy etessék az ott telelő fiatal hattyúkat. A szárnyasok ugyanis még nem képesek tovább repülni, viszont a szokatlan hideg miatt veszélyben az életük.