2023 március 23

Megveszi Japán a Szenkaku-szigeteket

A Jomiuri Simbun című lap szerdai száma szerint a kormány hamarosan aláírja a vételről (lényegében a szigetek államosításáról) szóló megállapodást azok jelenlegi tulajdonosával, egy japán családdal. A vételár 2,05 milliárd jen (mintegy 26 millió dollár.) A kelet-kínai-tengeri szigetcsoport öt nagyobb szigetből áll: ezek közül egy már most is a japán állam tulajdona, és a vásárlás nyomán további három sziget kerülne ugyanebbe a kategóriába.

Kína „eltántoríthatatlanul” kitart amellett, hogy megvédje a Tiaojü (Diaoyu) szigetek feletti szuverenitását – hangoztatta Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő szerdai sajtóértekezletén. A szigeteket elsőként a kínaiak fedezték fel, használták, és a Ming-dinasztia (1368-1644) óta a tengeri védelmi szférájába tartoztak – jelentette ki. Hung megfogalmazása szerint Japán az első kínai-japán háború során „törvénytelen eszközökkel” jutott a szigetekhez. A szóvivő kijelentette: Tokió „egyoldalú lépése törvénytelen és érvénytelen”.

Peking álláspontja szerint a szigetek földrajzilag Tajvanhoz tartoznak, és az 1700-as évek japán térképein is kínai területként tüntették fel őket. A második világháború után a szigetek az Egyesült Államok fennhatósága alá kerültek, végül 1972-ben visszakerültek Japánhoz. Ezt azóta sem Tajvan (a Kínai Köztársaság), sem a Kínai Népköztársaság nem fogadta el. Az apró szigeteket halban gazdag vizek övezik, környékükön jelentős kőolaj- és földgázlelőhelyeket valószínűsítenek. Peking legutóbb júliusban őrhajókat küldött a szigetek közelébe, kifejezve, hogy nem fogadja el a japán közigazgatás jogosságát, míg Tokió kilátásba helyezte, szükség esetén hadseregét is bevetné a szigetek védelmére.

Augusztusban hét kínai önkéntes partra szállt az egyik lakatlan szigeten, és kitűzte a kínai zászlót. A japán hatóságok elfogták, majd néhány nap múlva elengedték őket. Az incidens miatt többezres tüntetések voltak Kínában. Noda Josihiko japán miniszterelnök a napokban levelet írt a kínai államelnöknek, és ebben egyes hírek szerint biztosította Hu Csin-taót (Hu Jintao) arról, hogy a szigetek államosításával szeretnék elkerülni a további feszültségeket, egyszersmind „kiiktatni” a kérdésben radikális álláspontot képviselő tokiói kormányzót.