2023 február 01

Megvan a bitcoin helyettese?

Feltörőben

A bitcoint általában azokhoz a hagyományos valutákhoz szokták viszonyítani, amelyekkel a legtöbbet kereskednek, tehát a dollárhoz, jenhez, euróhoz, azonban a pénzváltás működik a különböző kriptovaluták között is. Márpedig 2018 eleje óta egyre gyakoribbak a USDT és a bitcoin közti pénzmozgások.

Amióta medvepiac van a USDT rendesen kiveszi a részét a kereskedési volumenből. A Morgan Stanley becslése alapján nagyjából 14,2 százaléka a bitcoinnal való kereskedésnek a USDT felé irányul. Ez pedig elég nagy ugrás az októberi 1 százalékről.

De mit tud a USDT?

A USDT-t egy stabil valutának szánják, amelyik lehetővé teszi a bitcoin volatilitásának elkerülését, de mégis rendelkezik kriptovaluták előnyeivel. Ez lehet az egyik oka annak, hogy ennyire kiugróan teljesít most a riválishoz képest: a bitcoin ugyanis a decemberi, húszezer dollár körüli rekordértékéhez képest már 70 százalékot zuhant.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mindezzel együtt a USDT egy vitatott kriptovaluta, már az amerikai hatóságok is vizsgálták, hogy a Tethernek valóban megvan-e az a dollármennyisége, ami a USDT fedezeteként szolgálhatna. Márpedig ezt mostanáig nem tudták bizonyítani.

Mégis két kereskedési platform a Binance és az OKEx is felvette a valutái közé a USDT-e, és mivel ezen platformok egyikén sem lehet hagyományos pénzzel kereskedni, amikor a bitcoin ára zuhanni kezdett sokan menekültek az USDT-hez annak stabil és amerikai dollárral megegyező árfolyama miatt.

Korábban a bitcoin megingásakor az emberek átváltottak valamennyit egy másik hasonló kriptovalutára, az utóbbi időben azonban például az ether is megingott, így a legtöbb ilyen pénzmenekítésnek nem volt már sok értelme. A mai viszonyok között tehát úgy tűnik a USDT egyre nagyobb szerepet fog játszani.