2023 december 10

Megugrott az Alteo eredménye és bevétele

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett, nem auditált pénzügyi eredményt bemutató befektetői prezentáció szerint a csoport nettó eredménye 1,06 milliárd forintra emelkedett a 2019. első félévében elért 483 millió forintról. A konszolidált árbevétel elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens bővülésének, a hő- és villamosenergia-termelés szegmensek magasabb bevételeinek és a befejeződött beruházásoknak és felvásárlásoknak köszönhetően nőtt jelentősen, ugyanakkor az árbevételt mérsékelte a koronavírus-járvány miatti alacsonyabb átlagos villamosenergia értékesítési átlagár a kiskereskedelmi szegmensben.

Az EBITDA növekedését főként az Alteo tulajdonába került, Bőny térségben található 25 megawattos szélerőműpark belépése, valamint a tavaly átadott 14 megawatt teljesítményű naperőmű eredményezte. A társaság a prezentációban jelezte: míg az első negyedévben a koronavírus-járvány még nem terjedt el Magyarországon annyira, hogy számottevően befolyásolta volna a csoport eredményességét, a második negyedévben már az egyes gazdálkodó szervezeteknél bekövetkezett leállások miatt a kiskereskedelmi szegmenst jelentősen érintette, ezt azonban az egyéb, a gazdasági konjunktúra alakulásának kevésbé kitett szegmensek jó teljesítménye kompenzálta. Ezért a csoport egészét nézve a dinamikus növekedés az első félévben is folytatódott.

Az Alteo profitabilitásának jelentős hányada kevésbé kitett a gazdasági ciklus változásának, ezért a cég vezetése úgy látja, a folyamatos üzemképesség fenntartását biztosító, a járvány miatt megtett óvintézkedések eredményeként a céget várhatóan kevésbé érinti majd a járvány és az abból fakadó gazdasági visszaesés. A 2019 őszén bemutatott 2020-2024-es stratégiával összhangban megkezdődött a tervezett befektetési, beruházási program megvalósítása, a potenciális befektetési lehetőségek feltárása valamint a stratégia egyéb pontjait megalapozó átalakítások és szükséges folyamatok megvalósítása.

Közölték, egy több mint 2 milliárd forintos beruházási program első lépéseként május elején, együttesen 9 megawatt addicionális gázmotor-kapacitás kezdte meg működését az Alteo tiszaújvárosi és győri telephelyein. Ezen felül még 3, összesen 9 megawatt villamos teljesítményű gázmotort telepítenek az év második felében, így a program végére az Alteo harmadával bővíti gázmotoros energiatermelő kapacitásait és ezzel az ország egyik legnagyobb szabályozási központjává válik.

Az Alteo Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papírok 818 forinton zártak hétfőn, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 900, a legalacsonyabb 594 forint volt.