Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Megtorpant az amerikai lendület

A DJIA nem bírta

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 2,54 ponttal, 0,01 százalékkal, 18 352,46 pontra csúszott vissza. Az S&P 500-as mutató 0,5 ponttal, 0,02 százalékkal mozdult feljebb, és 2164,29 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 6,51 ponttal, 0,13 százalékkal nőtt, és 5166,25 ponton zárt.

Több pozitív és negatív tartományba tett kitérő után a zárás előtt két órával vegyesen álltak az indexek: a DJIA-30 index 0,08 százalékkal, az S&P-500 0,01 százalékkal mínuszban, a Nasdaq Composite 0,16 százalékkal pluszban volt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Szerdán az indexek nyereséggel zártak a kedvező foglalkoztatási adatoknak és az olajár emelkedésének köszönhetően.

Felfelé indult az olaj

A csütörtöki bizonytalan árfolyammozgást a munkaügyi minisztérium júliusi foglalkoztatási adatait megelőző óvatos kivárásnak tulajdonították tőzsdei szakértők. Az árfolyamok csökkenését az olajárak emelkedése ellentételezte valamelyest.

Az olajár közel két és fél százalékkal erősödött csütörtökön, a WTI este hordónként 41,84, a Brent 44,13 dolláron állt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Rendezik a pozíciókat

Az S&P-500 indexben képviselt tíz gazdasági ágazatból hétnek emelkedett az indexe, a legnagyobb mértékben, 0,5 százalékkal az információtechnológiai papíroké. Az S&P-500 és a Nasdaq Composite indexben a legnagyobb felhajtóerőt a Facebook részvényének 1,6 százalékos nyeresége fejtette ki. Az energiaipari cégek mutatója 0,2 százalékkal erősödött.

„Most inkább a pozíciók rendezése folyik, talán némi profitkivétellel a pénteki foglalkoztatási adatok előtt” – mondta Tony Bedikian a Citizens Bank szakérője.

„A Fed-nek szüksége lehet még egy-két meggyőző érvre a kamatemelés folytatásához” – tette hozzá.

A biztosítótársaságok részvényei nagyot gyengültek néhány kiábrándító negyedéves eredmény hatására. A MetLife közel kilenc százalékkal, a Prudential Financial és a Lincoln Financial Group 4,5 és 3,5 százalékkal gyengült.

Így zártak Európában

Pozitív kezdés után több-kevesebb nyereséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai tőzsdék. A Budapesti Értéktőzsde markáns emelkedéssel fejezte be a napot.