2024 június 20

Megszólalt az EKB is a devizahiteles nyilatkozatháborúban

Draghi az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) vezetőjeként aggodalmának adott hangot, hogy a devizahitelek átváltása folytán felgyorsulhat a hitelezés visszaesése, ami negatívan hatna a stabilitásra és a magyar gazdaság növekedésére. A magyar kormány ígéretet tett arra, hogy egyeztetni fogja e területen tervezett lépéseit az európai partnerekkel – idézte a Der Standard Ewald Nowotnyt, az osztrák központi bank kormányzóját. Ausztria fontos támogatást kapott a magyarországi devizahitelek ügyében – írta az újság a vasárnap este a honlapján megjelent cikkben.

A kormány lépni fog

Az osztrák lap által közölt nyilatkozatok azt követően jelentek meg, hogy a múlt héten Varga Mihály ismét arról nyilatkozott: álláspontja szerint a bankok nem tettek szinte semmit a devizahitelesek problémájának megoldására, ám, ha november elejéig nem érkezik javaslat, a kormány be fogja nyújtani saját megoldását.

A lapnak Ewald Nowotny Washingtonban nyilatkozott, ahol a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank őszi közgyűlésén vett részt. Az EKB nem fűzött megjegyzést az osztrák lap cikkéhez. A frankfurti székhelyű intézmény tavaly kiadott jogi véleményében aggodalmának adott hangot a devizahitelek átváltásának lehetséges káros hatásai miatt, és sürgette, hogy legyen intenzívebb párbeszéd a hitelezőkkel.

Az osztrák jegybank szóvivője megerősítette, hogy Ausztria az ESRB napirendjére tűzte a magyarországi devizahitelek ügyét. A magyar kormány egyelőre nem reagált.

Heinz Wiedner, az osztrák Raiffeisen Bank magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója júliusban úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, a magyarországi bankok nem engedhetnek meg maguknak további veszteségeket a magyar kormány tervezett devizahitel-kivezetési programja miatt.