2024 február 28

Meglepetéseket tartogathat az olaj árfolyama

A líbiai termelés növekedése miatt júliusban idei csúcsra emelkedett az OPEC olajtermelése a Reuters hírügynökség olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése szerint.

Idei csúcson a termelés

A felmérés alapján az OPEC termelése júliusban napi 90 ezer hordóval nőtt az előző havihoz képest, és idei csúcsára emelkedett.

Júliusban az OPEC a Reuters felmérése szerint napi 32,85 millió hordó olajat termelt, ami a líbiai és nigériai termeléssel együtt, illetve a szervezetből kilépett Indonézia termelésének a levonásával, valamint figyelmen kívül hagyva az új tag Egyenlítői-Guinea termelését, napi 1,1 millió hordóval lépte túl napi 32,50 millió hordós kitűzött célt. Egyenlítői-Guinea az idén május végén lett az OPEC teljes jogú tagja. Termelésének beszámításával az OPEC júliusban napi 33,0 millió hordó olajat termelt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A kivételek

Líbia Nigériával együtt mentes az OPEC év eleje óta követett önkéntes termeléskorlátozó vállalása alól, mivel mindkét országban fegyveres konfliktus vetette vissza az olajtermelést. Líbia júniusban még napi egymillió hordó alatt, de júliusban már napi egymillió hordó felett termelt, ami még így is jócskán elmarad a polgárháború kitörése, 2011 előtti napi 1,6 millió hordótól. Nigéria exportja júliusban kissé csökkent.

Az OPEC legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia júliusban napi 50 ezer hordóval exportált kevesebbet, mint az előző hónapban. A szaúdi és az angolai export csökkenésének köszönhetően az OPEC júliusban 84 százalékban tudta betartani termeléskorlátozási vállalását. Az év első hónapjaiban jellemzően még 90 százalék feletti volt az arány.