Rendkívüli Hírek:

2023 június 01

Megkezdődtek a konzultációk Paksról

A klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár elmondta: ezek azok a cégek, amelyek nyomott vizes technológiát szállítanak a világpiacon. A konzultációk során a magyar delegáció három épülő atomerőműben már járt, a negyedik referenciablokkot ezen a héten nézik meg.

A szándékok felmérése alapján úgy tűnik, hogy a potenciális szállítók adnak majd be ajánlatot, ha kiírják a pályázatot – fogalmazott Kovács Pál. Hozzátette: ha a paksi atomerőmű bővítéséről a konkrét döntés megszületik, a lehetséges szállítók kapacitása megvan ahhoz, hogy határidőben teljesítsék a megbízást.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány ez év júniusában nyilvánította kiemelt beruházássá a paksi atomerőmű bővítését. Emellett létrehozta a Nukleáris Energia Kormánybizottságot, illetve meghatározta azokat a feladatokat, amelyek végrehajtását követően megalapozott döntés hozható arról, hogy a bővítéssel kapcsolatban milyen lépések szükségesek.

Az előrejelzések szerint a villamosenergia-igény 2030-ig körülbelül 30 százalékkal nő – mondta Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója. A hazai energiastratégia a megújuló, a szén-, illetve az atomerőművi technológiára is épít. A vezérigazgató kiemelte: az atomenergia szén-dioxid mentes, a környezetet nem terhelő, gazdaságos és megbízható.

Az új blokkok költségeivel, illetve finanszírozásával kapcsolatos kérdésekre válaszolva az államtitkár és a vezérigazgató is úgy reagált: a projekt még előkészítés alatt van, a finanszírozási kérdések az ajánlatok beérkezése után válaszolhatók meg.

Az ülésen Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke elmondta: a paksi atomerőmű első blokkjának húszéves üzemidő-hosszabbítási eljárása még ebben az évben lezárul. A blokk üzemeltetési engedélye ez év december 31-ig szól. A második blokk engedélye 2014-ben, a harmadiké 2016-ban, a negyediké pedig 2017-ben jár le.