Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Megintette Berlusconit az államfő

Az államfő kedden közleményt adott ki erről, hangsúlyozva: az olasz kormánynak folytatnia kell a munkáját, a belpolitikai válság végzetes lehetne.

Az elnöki reagálás tíz nappal követte a jobbközép Szabadság Népe (PdL) frakcióvezetőinek Napolitanóhoz intézett kérelmét annak érdekében, hogy megoldás szülessen az augusztus elsején a semmítőszék által egy évre ítélt Silvio Berlusconi „politikai mozgásterének” a fenntartására.

A köztársasági elnök a jobbközép politikai erők várakozásai ellenére semmilyen politikai kibúvót nem kínált fel Berlusconinak. Hangoztatta, hogy a jogerős ítéleteket tudomásul kell venni. Hozzátette, hogy Berlusconi sorsáról neki és az általa vezetett PdL-nek kell döntenie. Napolitano megjegyezte, hogy Berlusconinak nem kell börtönbe mennie, mivel büntetését másképpen is letöltheti. Az államfő ezzel az esetleges házi őrizetre vagy közhasznú munkavégzésre utalt. Napolitano azt is hangsúlyozta, hogy eddig Berlusconitól nem érkezett hozzá kegyelmi kérelem: ha viszont ezt Berlusconi kéri, ennek lehetőségét az államfő a jogszabályok értelmében mérlegelni fogja.

Napolitano veszélyesnek nevezte a Berlusconi ítélete miatti belpolitikai feszültséget. Arra emlékeztetett, hogy az ítélet egy olyan személyt sújtott, aki nemrégen még Olaszország kormányfője volt és egy jelentős olasz politikai erő vezetője. Az államfő éppen ezért „nyugalomra és egységre” szólította fel az összes olasz politikai erőt.

Az elnöki közleményt elsőként Guglielmo Epifani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára kommentálta azt hangoztatva, hogy Napolitano mindenekelőtt az intézményes élet működését tartja szem előtt.

Fabrizio Cicchitto PdL-politikus szerint Napolitano szavai „lehetőséget nyitottak” Berlusconi jövőjét illetően.

Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) nyilatkozata szerint Napolitano igazi Pilátusként járt el: nem oldotta meg a belpolitikai feszültséget. Az M5S hangoztatta, hogy ha Berlusconi kegyelmet kap, a mozgalom másképpen éri el a politikából való kiszorítását.

A Famiglia Cristiana katolikus hetilap honlapján azt írta, ha kegyelmet ad Berlusconinak, Napolitano elveszíti hitelességét.