2023 február 04

Megint a németeket piszkálják az USA-ban

Jack Lew német kollegájával, Wolfgang Schäubléval közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a tárgyaláson kifejtette, hogy Washington az euróövezeti válság leküzdése szempontjából aggályosnak tartja a német külkereskedelmi mérleg jelentős többletét.

Pro és kontra

Az amerikai kormány szerint a német vezetésnek többet kell tennie a belföldi kereslet és a beruházások élénkítéséért. Ehhez “aktív politikára” van szükség Berlin részéről – mondta Jack Lew.

Túl az ezermilliárd eurón

A szerdán megjelent adatok szerint a német kivitel tavaly már novemberben átlépte az ezermilliárd eurós határt. A statisztikai hivatal (Destatis) jelentése szerint a német cégek a január-novemberi időszakban 1011,7 milliárd euró értékben exportáltak, míg az import értéke 828 milliárd euró volt. A külkereskedelmi mérleg így 183,7 milliárd eurós többletet mutatott. Ez majdnem 6 milliárd eurós növekedés az egy évvel korábban – a 2012 január-novemberi időszakban – regisztrált 177,9 milliárd euróhoz képest.

Wolfgang Schäuble visszautasította a bírálatot. “Nem azért folytatunk megbeszéléseket, hogy iskolai osztályzatokkal értékeljük a másik fél teljesítményét, hanem azért, hogy jobban megértsük egymást” – fogalmazott a német pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy a német gazdaság fejlődése nem csupán az exportnak köszönhető, és a növekedés egyik motorja éppen a belső fogyasztás.

Nem ez az első eset

Az amerikai kormány nem először bírálta a német gazdaságpolitikát. A washingtoni pénzügyminisztérium már egy tavaly őszi elemzésében kiemelte, hogy Németország “exportfüggősége”, valamint a belső kereslet gyengesége árt a világgazdaságnak és hátráltatja az euróövezeti válság leküzdését.

A német kormány és gazdasági szervezetek rendre visszautasították a bírálatot. Gazdasági érdekképviseletek rendszerint azzal érvelnek, hogy senkinek sem kötelező német termékeket vásárolni, de a kiváló minőség miatt mégis sokan választják a német árut.