2023 március 21

Meghaladta a várakozásokat a kínai ipar

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint az ipari termelés decemberben 7,3 százalékkal növekedett éves összevetésben. Ez a legjobb eredménynek számít 2019 márciusa óta, amikor 8,5 százalékos bővülést regisztráltak. Elemzők a növekedés enyhe mérséklődésére számítottak, 6,9 százalékos bővülést jósolva a novemberi, 7,0 százalékos erősödés után. Havi összevetésben novemberről decemberre 1,1 százalékos, míg a múlt év egészét tekintve 2019-hez képest 2,8 százalékos bővülést mértek.

A termelés növekedése éves bázison számítva változatlanul a feldolgozóiparban volt a legmarkánsabb: a novemberi növekedési ütemet megtartva, a múlt év utolsó hónapjában is 7,7 százalékkal bővült a termelés a szektorban. Jól teljesítettek a gyógyszeripari, valamint a csúcstechnológiát előállító ágazatok – előbbinél 16,9, utóbbinál pedig 13,1 százalékos növekedést regisztráltak decemberben. A kínai gyógyszeripar termelése az év egészét tekintve 5,9 százalékkal erősödött 2019-hez képest. A tulajdonosi összetétel alapján éves összevetésben a legnagyobb – 8,5 százalékos – növekedést a külföldi finanszírozású vállalatok esetében mérték decemberben, míg a magánszektorban 7,6 százalékos, a részvénytársaságoknál 7,0 százalékos, az állami szektorban pedig 6,4 százalékos növekedést jelentettek a termelést illetően.

A kiskereskedelmi forgalom a vártnál nyomottabb ütemben – 4,6 százalékkal – bővült decemberben éves összevetésben, ezzel jócskán alulmúlva a várakozásokat. Elemzők ugyanis 5,5 százalékos növekedésre számítottak a novemberi, 5,0 százalékos erősödés után, ami a tavalyi év legjobb adata volt. Ugyan a havi adatok a visszaesés fokozatos mérséklődését jelezték a mélypontnak számító, márciusi 21,09 százalékos zsugorodást követően, a kereslet helyreállása a jelek szerint hosszabb időt vesz igénybe. Az év egészét tekintve a kiskereskedelmi forgalom 3,9 százalékkal esett vissza 2019-hez képest. A koronavírus-járvány által nagy mértékben sújtott vendéglátóipar forgalma éves bázison 0,4 százalékkal nőtt decemberben, szemben a novemberi, 0,6 százalékos zsugorodással.

Az év egészét tekintve azonban 16,6 százalékos visszaesést regisztráltak 2019-hez képest. Lendületesen növekedett ezzel szemben Kína internetes kiskereskedelmi forgalma: 2020-ban 10,9 százalékos bővülést mértek az előző évhez viszonyítva. A tárgy jellegű árucikkek internetes kiskereskedelmi forgalma tavaly a teljes kiskereskedelmi forgalom 24,9 százalékát tette ki. Az állóeszköz-beruházások ugyan tovább bővültek az év utolsó hónapjában, de még így is alulmaradtak az előrejelzésekhez képest. 2020-ban az állóeszköz-beruházások értéke 2,9 százalékkal nőtt, elemzők azonban 3,2 százalékos bővülést vártak a január-novemberben mért 2,6 százalékos növekedés után.

A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások 1,0 százalékkal emelkedtek tavaly – az adat a bővülés ütemének jelentős gyorsulását tükrözi a január-novemberben regisztrált 0,2 százalékos növekedéshez viszonyítva. A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta 5,6 százalékot ért el 2020-ban. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül ad hű képet a valós helyzetről. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 6 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 9 millió új, városi munkahelyet teremt.

A statisztikai hivatal szintén hétfőn tette közzé a gazdasági növekedésre vonatkozó adatokat, amelyek szerint a kínai bruttó hazai termék (GDP) a múlt év utolsó negyedévében 6,5 százalékkal, 2020 egészét tekintve pedig 2,3 százalékkal növekedett éves bázison. Jóllehet a kínai GDP éves növekedése több mint negyven éve a legalacsonyabb ütemre lassult az elmúlt évben a járvány hatására, Kína így is azon kevesek közé tartozik a világ jelentősebb gazdaságai közt, akiknek sikerült bővülést elérnie tavaly.