2023 március 25

Megcsúszhat a forint az IMF feltételeken

 

A forintpiac az IMF feltételek szerda délutáni bejelentése ellenére is nyugodt volt ma reggel, de ez jórészt annak tudható, hogy a hír az elmúlt néhány órában még nem érte el a külföldi befektetők ingerküszöbét.

Tegnap délután kapott tájékoztatást a magyar kormány az EU/IMF kettőstől a 15 milliárd eurós hitelkeret feltételeiről. A Valutaalap nem hazudtolta meg önmagát és a korábban is javasolt „jól bevált” intézkedések bevezetését várja Magyarországtól is, vagyis a paletta a  nyugdíjkorhatár-emelését, a családi pótlék csökkentését, a személyi jövedelemadó-emelést, a  privatizációt, a bürokrácialeépítést, az értékalapú ingatlanadót és a bankadó eltörlését tartalmazza.

Természetesen nem kell végigenni a menüt, de ha az ajánlás bármely elemét elfogadja a magyar kormány, akkor ez a lépése rövid távon tovább mélyítené a recessziót, ezért politikailag nehezen vállalható döntésnek minősül – vélekedett Soós Róbert, az XTB Magyarország szakértője. Hozzátéve: mivel a nemzetközi piacok figyelme ma még abszolút az EKB kamatdöntő ülésére irányul, ezért a forint még talán megúszhatja a tetemesebb gyengülést, de az első kormányzati reakciók felszínre hozhatják a nyilvánvaló súrlódási pontokat, melyek késleltetik majd a hitel-megállapodás létrejöttét. És ez komolyabb forintgyengülést hozhat.

Technikai alapon közelítve pedig az látszik – folytatta -, hogy a forint egyelőre stabilan tartja magát a fontos 285-ös szint alatt az euróval szemben, de a kockázati kedv apadásával könnyedén felszaladhat a grafikon az 50 százalékos Fibonacci ellenállásig, azaz a 290,80-as árfolyamig, ahol legutóbb július végén járt.