2024 április 18

Megállapodott Montenegró és Magyarország

Az NGM pénteki közleménye szerint a megállapodás célja közös fejlesztési programok indítása, a tudományos információk és technológiák cseréjének ösztönzése, a tudományos és technológiai, valamint fejlesztési projektekben való közös részvétel előmozdítása – beleértve az együttes pályázást is -, továbbá tudósok, kutatók és szakértők kölcsönös látogatásának lehetővé tétele. A kutatók nemzetközi tudományos és technológiai hálózatokba és együttműködésekbe bekapcsolódásának, szakmai fejlődésüknek elősegítése nemcsak stratégiai szempontból jelentős, hanem ösztönző tényező a fiatal kutatók, illetve a kutatói pályát választók számára is.

A most aláírt megállapodást a közeljövőben további konkrét projektek követik, amelyeket a rövidesen Montenegróba utazó hazai szakemberek véglegesítenek – áll a közleményben.

Az NGM hangsúlyozza: Magyarország érdeke, hogy az eddig elért sikereket, kedvező fogadtatást Montenegróban a jövőben is megőrizze. Mindemellett Magyarország különös jelentőséget tulajdonít Montenegró Európai Unióhoz és a NATO-hoz történő csatlakozásának, elkötelezetten támogatja a montenegrói ambíciókat.

Orbán Viktor miniszterelnök június 15-én Budapesten írt alá kiemelt partnerségi megállapodást Igor Lukšić montenegrói kormányfővel; a mostani megállapodás ennek első kézzelfogható eredménye – hangsúlyozza az NGM a közleményben.